Když tě honí mlsná, udělej si broskvičky, doporučuje nejen dětem Mirka Kuntzmannová

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Známe to všichni. Něco bychom si dali, máme na něco chuť, ale nevíme na co. Poradím vám, jak si pochutnat a přitom si dobrůtku připravit sami. To potom dvojnásob chutná!

Piškotky, nějaká ta nutella nebo marmeláda se najde v každé domácnosti. Záměrně nepíšu množství surovin, které budete potřebovat, záleží na tom, kolik broskviček budete chtít připravit. Všechny uvedené suroviny jsou trvanlivé, tak je nemusíme zdělat najednou, nezkazí se.

Tak s chutí do toho a jdeme kuchtit!

Suroviny:

dětské kulaté piškoty

lísko - oříšková pomazánka typu nutella (marmeláda či povidla)

červený ovocný sirup

krystalový cukr

Postup:

Kulaté dětské piškoty slepte k sobě pomazánkou nebo marmeládou či povidly. Nešetřete množstvím, je dobré, aby vrstva pomazánky byla asi 2-3 mm. Nebojte, piškoty budou držet slepené, nemusíte na ně moc mačkat, aby náplň nevytekla.

Když máte piškoty slepené, připravte si dvě misky. Do jedné nasypte trochu krystalového cukru, do té druhé nalijte asi 1 decilitr ovocného sirupu. Jak cukru, tak sirupu nedávejte příliš mnoho, během přípravy broskviček můžete cukr přisypávat a sirup dolívat.

Nyní začne to pravé tvoření: Všechny slepené piškoty nejprve vykoupejte v sirupu a následně obalte v cukru. Pracujte postupně, „nekoupejte“ víc piškotů najednou, hodně by nasákly a byly by moc mokré.

Hotové broskvičky dejte na rovný tác nebo podnos a nechte je zaschnout. Po pár hodinách je přendejte na misku a můžete mlsat. Těch pár hodin (2–3) stačí, aby broskvičky po vykoupání v sirupu zvláčněly.

Uvařte si čaj, rodičům třeba kafíčko a nabídněte vámi vytvořenou dobrotu. Věřím, že si pochutnáte a rodičům uděláte radost, jak jste šikovní.

Ještě jedna rada na závěr: Když budete piškoty slepovat povidly, ochuťte je mletou skořicí. Je to neskutečně dobré.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.