Klášter Chotěšov láká na opravené interiéry i nové expozice

Interaktivní muzejní expozice, lapidárium anebo zrestaurovaná kapitulní síň. To všechno mohou nově vidět návštěvníci v klášteře v Chotěšově.

Klášter Chotěšov

Jihozápadní křídlo chotěšovského kláštera je po rozsáhlé rekonstrukci. Ta sice skončila už na jaře, ale kvůli koronavirové pandemii musel být klášter uzavřený pro veřejnost, a tak se odložilo i slavnostní otevření konventu. Správa kláštera nakonec akci přeložila až na konec září. Už teď si ale konvent mohou prohlédnout první návštěvníci, i když jich zatím není mnoho.

S chytrým telefonem se čtečkou QR kódů

„Naše nová muzejní expozice má interaktivní charakter, jsou tu dvě televize, kde se promítají filmy, a dvě dotykové obrazovky, kde si lidé prohlížejí fotografie,“ popsal kastelán kláštera Tomáš Andreas. Průvodci podle něj pracují v klášteře zejména v neděli. Ve všední dny je v muzeu takzvaně samoobslužný provoz. Nejprve byla důvodem malá návštěvnost, ale systém se osvědčil, lidé mohou přijít kdykoliv a individuální prohlídky ocení rodiče s dětmi, protože si mohou určit vlastní tempo návštěvy.

„Návštěvníci potřebují chytrý mobilní telefon, který snímá QR kódy. Ty odkáží na webové stránky, kde je možné spustit audio průvodce konventem,“ vysvětlil kastelán. Nově mohou lidé zavítat do lapidária pískovcových soch. I tato prohlídka je zpestřena promítáním barokních motivů na obrazovkách a dobovou hudbou.

Další opravy jsou na řadě

Rozsáhlá rekonstrukce jihozápadního křídla kláštera je už hotová, v současné době ale podle správce kláštera Filipa Hrubého pokračují další práce. „V rámci rekonstrukce jsme připravili interiéry nového muzea, ale musíme ho ještě dovybavit různými artefakty, které jsou v různých částech republiky. A pak nás čekají další opravy střechy na části prelatury a rekonstrukce odvodňovacích štol,“ uvedl.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio