Klášter Kladruby u Stříbra čeká rekonstrukce za 120 milionů korun

12. duben 2017

Klášter v Kladrubech u Stříbra se chystá na velkou rekonstrukci. Opravy za 120 milionů korun si bezesporu zaslouží - nedávno oslavil 900 let své existence. V plánu je řada stavebních úprav, ale také dva nové návštěvnické okruhy.

Kompletní rekonstrukcí projdou klášterní části staré prelatury a starého a nového konventu. Stavební práce zahrnují opravy podlah, omítek nebo odstraňování příček. Ty teď například přerušují ambitovou chodbu, která vede kolem celého nového konventu. Po opravě se i tam podívají návštěvníci a kastelán navíc plánuje, že konventní kaple by mohla být volně přístupná jako duchovní prostor. Většina z peněz tedy půjde přímo na stavební práce a menší část pak na restaurování, případně na kopie části mobiliáře a vznik expozic.

Kladrubský klášter nabídne návštěvníkům dvě nové trasy. Jednu klášterní a druhou, která se bude jmenovat Knihovna Windischgrätzů. Klášterní trasa zmapuje život řádů benediktinů, takže její součástí budou barokní cely, nemocniční cela, konventní kaple, barokní lékárna, noviciát, rajský dvůr konventu a další expozice. Většina z těchto míst není v současnosti běžně přístupná.

Druhá trasa přiblíží působení rodu Windischgrätzů v Kladrubech a vojenským řádům. Tomu všemu odpovídá i název celého projektu - Život v řádu. A kromě nových návštěvnických okruhů vzniknou také prostory pro kulturní aktivity a didaktické programy a dokonce i výtah.

Letos se budou připravovat výběrová řízení a provozu kláštera by se zatím stavba neměla dotknout. Hotovo by mělo být do konce roku 2020. Nových tras se pak návštěvníci dočkají od sezony 2021.

Celková dotace činí 120 milionů korun. 100 milionů je z evropské dotace a necelých dvacet milionů dotace ze státního rozpočtu.

autor: jik
Spustit audio