Klášter v Chotěšově na jižním Plzeňsku čeká letos náročná rekonstrukce

9. květen 2018

Začne totiž obnova jihozápadního křídla konventu za 63 milionů korun. Většinu této částky pokryje evropská dotace z programu IROP. Současně se budou za provozu opravovat i další části kláštera financované z jiných zdrojů.

„V současné chvíli máme vypsané výběrové řízení a očekáváme, že tento pátek, tedy 11. května, bychom posuzovali došlé nabídky a vybrali zhotovitele,“ řekl projektový manažer Filip Hrubý.

Rekonstrukce se týká jihozápadní části kláštera. V prvním nadzemním podlaží se podle Filipa Hrubého budou opravovat všechny místnosti a chodby. Ve druhém podlaží by měly vzniknout sociální zařízení a zázemí pro účinkující, kteří vystupují v kapitulní síni. Západní křídlo dostane také novou fasádu, okna a mříže. Vybuduje se zde výtah pro bezbariérový přístup. Dále bude odstraněný havarijní stav podzemních odvodňovacích štol a vznikne tu i nová expozice dějin kláštera.

Kromě velké rekonstrukce, čekají klášter i další úpravy. „Předpokládáme, že uspějeme i s dalším projektem s již zmíněnou kapitulní síní, kde by mělo dojít k restaurování nástěnných a nástropních fresek. Oprava podlahy a nová elektroinstalace. Byli jsme úspěšní v rámci výzvy místní akční skupiny Radbuza, a po obdržení právního aktu bychom chtěli vypsat výběrové řízení. Pokud vše dobře dopadne, plánujeme to někdy v letních měsících,“ popsal Filip Hrubý.

Letos se v klášteře opět rozezní zvon

„V letošním roce chystáme další etapy oprav krovů a střech, nejen na budově konventu, ale i na budově prelatury, kde jsme získali dotaci z Ministerstva kultury z programu záchrany architektonického dědictví. Součástí oprav krovů a střech na konventu bude i oprava sanktusníku, což je věžička u kostela, kam by měl být posléze osazen zvon, který pro Nás zajistí spolek Klášter Chotěšov,“ doplnil Hrubý.

V budoucnu by se měl klášter více otevřít veřejnosti. „Chceme otevřít zahrady, aby si lidé mohli přijít odpočinout a prohlédnut si klášter. V rámci udržitelnosti projektu jsme se zavázali, že rozšíříme návštěvnickou dobu na pět až šest dní v týdnu. Předpokládáme, že tuhle agendu už nezvládneme dobrovolnickou činností, ale bude vznikat profesionální organizace. Zaměstnanci zde budou sezoně působit v rolích průvodců, údržbářů atd. To bychom chtěli zrealizovat do dvou let,“ uzavřel projektový manažer Filip Hrubý.

autoři: jik , mkl
Spustit audio