Klášter v Plasích využívá mimořádnou odstávku památek k opravám a úklidu

31. březen 2020 06:20

Více času na opravy a úklid mají letos také památky v Plzeňském kraji. Návštěvnická sezona měla začít už o uplynulém víkendu, kvůli koronavirové nákaze je ale její začátek odložen na neurčito. Opravou výmaleb a důkladným čištěním podlah pokračují přípravy v klášteře Plasy na Plzeňsku.

„Je to spíše doba, která připomíná naši zimu, kdy připravujeme klášter na znovuzpřístupnění veřejnosti. Za zimu jsme zvládli připravit šatnu mnichů a upravovali jsme nemocniční kapli,“ řekl kastelán plaského kláštera Pavel Duchoň.

Místnost mnišské šatny bude nově vybavena. Připravené jsou v ní opravené barokní skříně a také věšák, na kterém visí několik mnišských hábitů, jež nosili cisterciáci

Místnost mnišské šatny bude nově vybavena. Připravené jsou v ní opravené barokní skříně a také věšák, na kterém visí několik mnišských hábitů, jež nosili cisterciáci. „Jsou to hábity šité naší dokumentátorkou podle vzoru, který tady našla nahoře na freskách a v dobové literatuře. Snažili jsme se oslovovat i živé kláštery, jestli by nám neposlali střihy. A výsledek je tady,“ popsal Pavel Duchoň.

Další novinkou je částečná reinstalace nemocničního křídla, kde se upravuje nemocniční kaple. „Prostory nemocniční kaple chceme ukazovat návštěvníkům tak, jak zřejmě fungovala za dob baroka. Prezentovat také chceme gotickou madonu, kterou tady máme,“ vysvětlil Pavel Duchoň.

Někdo drhne podlahy, jiní museli zůstat doma

Uzavření kláštera se projevilo i v personálních otázkách. Podle Pavla Duchoně například pokladní musela být převelena na jinou práci, a když je potřeba drhne i podlahy. Doma ale museli zůstat nasmlouvaní průvodci. Klášter je znovu osloví teprve poté, až bude jasné, kdy sezona na památkách opět začne.

Místnost mnišské šatny

„Zároveň budeme muset reagovat i na zájezdy, které buď budou jezdit, nebo ne. Někteří průvodci byli speciálně nasmlouvaní třeba na cizojazyčné zájezdy a prohlídky. To je taková situace, která nás zatím dává do velké neznámé, se kterou až se to znovu rozjede, se budeme muset znovu potýkat, protože to jsou věci, které se řeší nejdéle během ledna a února. Pak to bude velký fofr,“ dodal Pavel Duchoň

Kdy začne letošní návštěvnická sezona, zatím není vůbec jasné.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio