Klatovská knihovna připravila nový program pro děti, zúčastnit se mohou i batolata

29. březen 2023 14:00, aktualizováno

Knihovna v Klatovech má nově úplně maličké čtenáře. Zapojila se totiž do projektu S knížkou do života, tedy Book Start.

Projekt S knížkou do života

Jedná se o mezinárodní projekt, který má mimo jiné podpořit verbální rozvoj dětí a zlepšit jejich vztah ke knihám a čtení. Spočívá v tom, že knihovnu navštěvují už rodiče s těmi nejmenšími a společně si čtou, recitují dětské říkánky a seznamují se s vhodnými knihami a také s tím, jak s nimi pracovat.

V klatovské knihovně fungují skupinky rozdělené podle věku dětí -  0 až 3 roky a 3 až 6 let. Zájemci se scházejí v prostorách bývalého antikvariátu. „Zázemí jsme mohli připravit díky dotaci z Programu rozvoje venkova a podpoře firmy LS Stavby Nýrsko. Prostor jsme vybavili nábytkem, didaktickými pomůckami a hračkami, dokoupili jsme knihovní fond a pořídili pro rodiče a děti bookstartové motivační sety,“ říká ředitelka knihovny Jarmila Poupová.

Projekt S knížkou do života

Role vedoucí kurzu se ujala Klára Prosrová. Ta připravila náplň činnosti, která zahrnuje říkanky s pohybem a prohlížení konkrétních knížek, což se střídá s volnou zábavou. „Rodiče se u nás dozvědí spoustu rad a tipů, jaké knihy volit pro nejmladší věkovou kategorii či uspávání dětí. S knihou je jednoznačně nejlepší pracovat už od narození,“ potvrzuje.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio