Klatovská nemocnice také začala odebírat rekonvalescentní plazmu

4. listopad 2020 07:00, aktualizováno

Dárcům, kteří se z nemoci covid-19 už vyléčili, je odebírána v Klatovské nemocnici tzv. rekonvalescentní plazma k léčbě onemocnění covid-19. Jejich plazma obsahuje obranné protilátky a může pomoci dalším lidem.

Na transfúzním oddělení v nemocnici v Klatovech začali odebírat krevní plazmu lidem uzdraveným z nemoci covid-19. Jejich plazma pomůže pacientům, kteří se s tímto onemocněním aktuálně potýkají. Dárci musí splňovat přísnější kritéria, než je tomu například při darování krve. Proto se k samotnému odběru dostane jen nemnoho dárců.

Dárci musí splňovat určitá kritéria

Plazmu nemůže darovat každý. Zájemce musí primárně splňovat veškerá kritéria dárce krve. „Vzhledem k tomu, že se jedná o plazmu, která se podává jako tzv. klinická, tak jsou zde další kritéria. Musí to být lidé, kteří buď nikdy nedostali transfúzi krve nebo ženy, které nikdy nebyly těhotné,“ oznámila vedoucí lékařka transfúzního oddělení Jana Zítková. Po transfúzi nebo po těhotenství si totiž může tělo dotyčného vytvořit vlastní protilátky proti bílým krvinkám. Ty by poté mohly napadnout bílé krvinky pacienta. Z toho důvodu jsou tito lidé z darování de facto vyjmuti.

Plazma slouží k tomu, aby pomohla pacientům překonat první období, než si sami vytvoří protilátky proti viru. Protože plazma od dárců již protilátky obsahuje, pomůže tělu pacienta, pokud se podá včas, poprat se s virem. Jeho tělo si poté vytvoří své vlastní protilátky.

Prvním dárcem, který přišel plazmu do Klatovské nemocnice darovat byl Radek Stříbrný, který chodí pravidelně darovat krev. „Z pozice zdravotníka vidím v republice nevyužitý potenciál, kdo může nějak pomoc. Toto je jedna z forem pomoci, kdy vyléčení lidé mohou protilátky darovat a pomoci tak k uzdravení druhým,“ vyjádřil svůj apel na společnost první dárce, lékař Radek Stříbrný.

Odběr plazmy je pro organismus menší zátěží než odběr krve

Lidé odběr plazmy odrazuje z toho důvodu, že trvá delší dobu než odběr krve. Nápich je úplně stejný, akorát odběr plné krve trvá tak do 10 minut a odběr plazmy kolem tři čtvrtě hodiny. Jde o to, že se střídá odběr s návratem, kdy se odebírá plná krev a plazma se získává buď centrifugací nebo filtrací a krvinky se poté dárci vrací. Pro organismus je odběr plazmy mnohem menší zátěží než klasický odběr krve.

Veškeré podrobnosti o darování plazmy najdou zájemci na webu Klatovské nemocnice. Poradenství a rezervaci termínu odběru poskytují zdravotníci i přímo na telefonu transfúzního oddělení.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio