Klatovské katakomby do hlavní letní sezony změní část expozice

4. březen 2019 12:00

Renovace se týká části, která představuje činnost jezuitského řádu ve městě. Krypty s mumiemi zůstanou beze změn.

Veškeré práce budou hotové do konce dubna, provoz katakomb ale nijak neomezují. „Změny se týkají zelené místnosti, kterou jsme předtím věnovali vědě a školství. Chtěli bychom zde pojednat o barokní hudbě. Budeme se věnovat tomu, co tu v 17. a 18. století znělo, co se tu zpívalo, jací tu byli hudebníci, případně jací tu byli autoři,“ uvedl předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust.

Návštěvníkům by se měl nově otevřít jeden prostor, který byl dříve pro veřejnost nepřístupný. „Jedná se o malou kryptu, do které bude nově možné vstoupit, dnes to možné není. Za ní je ještě jedna malá krypta, která svými parametry neumožňuje, aby se v ní dalo dobře stát. Nicméně v ní bude promítaný film a lidé budou moci nahlédnout i do té další části, kterou dnes není možné vidět,“ popsal Václav Chroust.

Chodbami hluboko pod zemí

V současnosti jsou přístupné téměř tři čtvrtiny katakomb. Zbytek prostor je nepřístupný. Hlavním důvodem je to, že v nich není možné volně stát. Katakomby imitují, že se návštěvníci procházejí hluboko pod zemí, opak je ale pravdou. Ve skutečnosti se podle Václava Chrousta pohybují v suterénu a ve sklepě.

V Klatovských katakombách bylo pohřbeno přes 200 osob. Dnes je v kryptách 38 mumifikovaných těl. „Pohřbeni jsou tu nejen samotní jezuité ale také jejich sponzoři, patroni, přátelé, lidé, kteří s nimi nějakým způsobem spolupracovali nebo žili. Pohřbeni jsou tu muži i ženy, například je tu žena, která pracovala jako jejich pradlena,“ vysvětlil Václav Chroust.

Katakomby jsou rozhlehlý prostor chodeb a krypt pod jezuitským kostelem. Jejich první část je expoziční a představuje činnost jezuitského řádu a barokní jezuitské Klatovy. V druhé části jsou v rakvích se skleněnými víky vystavené mumie. Expozice je přístupná každý den a ročně sem zavítá přibližně 45 tisíc lidí.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio