Klatovské letiště patří během léta parašutistům

7. srpen 2017

Čtyři tisícovky parašutistů z mnoha zemí zamíří v létě do Klatov. Během několika týdnů absolvují až 10 tisíc seskoků. Před několika dny vytvořili dokonce nový český rekord při seskoku ve velké formaci. A i tento týden je čeká program plný zajímavých setkání a adrenalinu.

Mezi nejzajímavější okamžiky tohoto týdne bude především setkání s Petem Allumem, což je mnohonásobný vítěz mezinárodního britského šampionátu ve velké formaci, bronzový medailista z mistrovství ve vyšší pilotáži. Pochlubit se může více než 32 tisíci seskoky. V Klatovech se bude společně s českými, norskými, finskými i dalšími parašutisty pokoušet o různé sestavy. Nejprve se musí nechat vznést do výšky přibližně pěti kilometrů a pak během minuty až minuty a půl vytvořit na nebi nějaký obrazec.

Na kempu se po celé léto postupně střídají skupiny parašutistů z celého světa, například ze Spojených států, Jižní Koreje, Spojených arabských emirátů, Jihoafrické republiky, a také řada lidí z Evropy. Během léta se tu vystřídá přibližně 4 000 lidí.

Parašutisté mají Klatovy ve velké oblibě

Klatovy jsou u parašutistů oblíbené hned z několika důvodů. Za prvé je to určitý komfort přímo na letišti. I když jsou ty podmínky relativně skromné, parašutisté tu najdou vše, co potřebují, včetně ubytování. Nejzásadnější důvod ale souvisí s vlastním skákáním. Když jsou parašutisté ve vzduchu, nabízí se jim pohled na žlutá pole, zelené lesy a ne nějaké velké průmyslové oblasti, zastavěné plochy, jak je tomu v okolí mnoha větších letišť.

Velký provoz a pohyb lidí vadí obyvatelům, kteří bydlí v okolí letiště, proto skončí letošní sezóna v Klatovech už 20. srpna. Uzavře jí zajímavá akce, kdy se bude převádět takzvaná vyšší pilotáž neboli Canopy piloting. Parašutisté vyskočí v 1 500 metrech a na otevřeném padáku prolétnou nad vodní hladinou s tím, že musí proletět určitými branami. To vše na čas. Soutěž parašutistů bude k vidění od 17. do 20. srpna.

autoři: jnm , jik
Spustit audio