Klatovské letiště ponese jméno legendárního pilota Josefa Hubáčka

9. červen 2022 09:35, aktualizováno

Vynikající akrobatický pilot, bojující v bitvě o Francii a jeden z prvních dvou československých pilotů, kteří přelétávali Atlantik. To je jen malý výčet neobyčejného života Josefa Hubáčka z Kdyně na Domažlicku, na jehož počest se přejmenuje klatovské letiště.

„Měl zásluhy, něco zažil a nějakým způsobem byl zapomenutý. Byl skromný, vzpomínal na vše jen v dobrém," vypráví současný předseda Pošumavského aeroklubu Klatovy Zdeněk Sklenář. Josef Hubáček se narodil 17. října 1909. "Je to legenda. Je raritou mezi válečnými piloty, neboť jeho neuvěřitelná historie začíná už za první republiky," popisuje historik Daniel Švec.

Po absolvování školy leteckého dorostu v Prostějově a splněním rotmistrovského kurzu si ho pro jeho vynikající akrobatické schopnosti vyhlédl tehdejší "Král vzduchu" František Novák. Po Evropě velmi známý akrobat si Josefa Hubáčka vybral do své slavné skupiny. Josef Hubáček se neúčastnil jen klasických akrobatických kousků, ale i mnohem odvážnějších triků. Jednalo se například o svázaní tří letounů Avia 122 dohromady gumovými lany s následnou akrobacií ve vzduchu. Objížděli s tím celou Evropu. Novináři nazývali toto vystoupení ‚‚Ukázka nebeského pekla’’.

Vše se změnilo po Mnichově v březnu 1939. Na konci toho roku, kdy měl nalétáno 1600 hodin, se stal Josef Hubáček francouzským stíhacím pilotem, účastnil se i bitvy o Francii, má uznané dva sestřely. Po kapitulaci Francie se dostal do Velké Británie k RAF. Zde je opět velmi ceněným pilotem, který zasáhl do bitvy o Británii.

"Dostal se k tzv. Transport Command, kde nalétal další neskutečné hodiny na transatlantických letech. Je uváděn jako jeden ze dvou prvních československých pilotů, kteří přelétávali z Ameriky do Anglie,” popisuje další milník historik Daniel Švec a doplňuje, že za tyto lety obdržel od Británie AFC, což je nejvyšší možné vyznamenání udělující se pilotům za nebojovou činnost. Josef Hubáček je držitelem i mnoha dalších vyznamenání. Klub nyní zažádal také o udělení nejvyššího státního vyznamenání České republiky Řádu Bílého Lva.

Co bylo s Josefem Hubáčkem po návratu do Československa a po roce 1948? A jakou spojitost má Josef Hubáček s klatovským letištěm a Pošumavským aeroklubem? Nejen to se dozvíte v reportáži.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio