Klatovské náměstí hostilo vepřové hody. Řezníci předvedli pravou vesnickou zabijačku

19. říjen 2013

Kromě samotné porážky předvedli řezníci na náměstí v Klatovech vše, co obnáší pravá vesnická zabijačka. Přímo před návštěvníky bourali maso, vařili jitrnice, ovar, zabijačkovou polévku a každý svůj úkon náležitě komentovali.

Podle řezníka Marka Jiříka je na celé zabijačce nejtěžší samotné zabití prasete, což je špinavá práce. Potom už je to sranda.

„Musí se udělat řidší prejt, aby to šlo snáze narážet. Musí být silnější střívko z domácích prasat, která jsou větší, aby se střívko dalo více otevřít a snáze se to naráželo,“ popisoval princip ručního plnění jitrnic a jelit řezník František Válek.

Kromě stánků se zabijačkou klatovské náměstí lemovaly i ostatní stánky. „Stánky propagují regionální potraviny Plzeňského kraje. Jde například o pomazánku z uzeného klatovského sivena,“ vysvětlila za pořadatele Radana Šašková.

A zatímco v sobotu byla v Klatovech poslední letošní oficiální ochutnávka regionálních potravin, u zabijaček je to přesně naopak. Jejich období totiž právě začíná.

autor: en
Spustit audio