Klatovský dům dětí a mládeže nově testuje i dospělé

3. říjen 2021 21:39, aktualizováno

Před více než týdnem zřídil klatovský dům dětí a mládeže testovací místo na covid 19. Využívat ho mohly děti od 6 do 19 let, a to i ty, které navštěvovaly volnočasové aktivity jiných organizátorů. Zájem o testování je stále větší. Otestovat se zde mohou také dospělí.

  • Testování v klatovském domě dětí a mládeže

Testovací místo bylo zřízeno v jedné z kluboven klatovského domu dětí a mládeže. I jíní organizátoři volnočasových aktivit zoufale volali po testovacím místě. „Potřeba vzešla z toho, že jsme chtěli umožnit všem dětem, bez ohledu na to, zda chodí k nám, aby mohly na zájmové aktivity docházet,“ uvedla ředitelka Domu dětí a mládeže Klatovy Michaela Dryjová.

Děti se zde tak mohly nechat před návštěvou kroužku otestovat ze slin. Výsledky antigenních testů přijdou esemeskou nebo na email do 10 minut. PCR testy se odváží do laboratoře do Prahy a výsledky se testovaní dozví do 24 až 48 hodin.

Po zřízení testovacího místa přišlo rozvolnění

Po rozvolnění už děti na některých kroužcích nemusejí prokazovat bezinfekčnost. „Testovací místo zachováme, protože povinnost dokládat bezinfekčnost na plavecké kroužky stále trvá,“ sdělila Michaela Dryjová.

V posledních dnech je nárůst zájmu o testování v klatovském domě dětí a mládeže obrovský, protože některé třídy zaznamenaly pozitivní záchyt. Děti se tak musely nechat otestovat buď zde nebo na jiných testovacích místech.

I nadále zůstane testovací místo bez předchozí registrace. Nově však už nebude jen pro děti a studenty. "Testování se rozšířilo i na dospělé zájemce, protože v Klatovech je možnost testování velmi omezená a v odpoledních hodinách téměř žádná," dodala ředitelka.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio