Klatovský karafiát slaví 200 let. Pěstitelé představili jeho nový druh

28. červen 2013

Magické katakomby, unikátní barokní apatyka a také slavná tradice pěstování karafiátů - tím vším se mohou pochlubit Klatovy. Právě karafiát se ve městě pěstuje rovných 200 let a letos se dokonce podařilo vyšlechtit i jeho nový druh. Před chvílí mu v klatovských katakombách požehnal biskup František Radkovský.

Naděje, Červánek, Karmen, ale také František Palacký nebo Ema Destinová. To všechno jsou názvy klatovských karafiátů. Je jich na 70 druhů a dnes k nim přibyl jeden nový. Jeho pěstitelem je Peter Pošefka, karafiát hodně tmavou fialovočervenou barvu se světlejšími odstíny. A když se k němu přivoní, jde cítit koření - něco jako hřebíček a skořici.

„Klatovské karafiáty mají úplně všechny barvy, které existují, mimo černou, modrou a zelenou. Zároveň mají všechny tuhle vůni, některé méně výraznou a některé výraznější,“ vysvětluje Peter Pošefka.

Nový karafiát pojmenoval po významném klatovském jezuitovi Vojtěchu Chanovském, který v Klatovech založil gymnázium a jehož ostatky jsou uloženy právě ve zdejších katakombách. Klatovským karafiátům se Pošefka věnuje přes třicet let, a dlužno dodat, že Vojtěch Chanovský není jeho prvním šlechtitelským úspěchem.

„První karafiát, který mi byl uznaný jako nový druh, byl v roce 2000, jmenuje se Millenium. Další mi byl uznán v roce 2004 a nese jméno Hrabě František Mercandini podle zakladatele klatovského parku.“

Než se vypěstuje nový druh klatovského karafiátu, zabere to prý tak pět až sedm let. Aktivních pěstitelů je devět, věřím, že klatovský karafiát přežije minimálně dalších 200 let

Stovky klatovských karafiátů neuvěřitelných barevných kombinací budou k vidění od příštího týdne na výstavě v zahradě klatovských karafiátníků.

Peter Pošefka připravuje novou publikaci o historii klatovského karafiátu
autoři: tej , en
Spustit audio