Klatovy mají novou nemocnici, zatím jsou v provozu jen ambulance

9. říjen 2012

V Klatovech začala fungovat -38 měsíců od položení základního kamene - nová krajská nemocnice. Stavba šestipodlažního monobloku s parkovacím domem stála téměř půldruhé miliardy korun a je největší investicí v historii Plzeňského kraje. Do 19. října skončí stěhování všech oddělení, část nemocnice už ale pacientům slouží.

Nová nemocnice se zhruba tisícovkou místností a 11 operačními sály nahradí staré nevyhovující pavilony. "Je to obrovský skok, z poloviny 20. století do 21. století," řekl ředitel nemocnice František Lešundák. Dosavadní klatovská nemocnice je v provozu zhruba sto let a z té doby je také velká část objektů jednotlivých oddělení roztroušených po areálu.

O stavbě monobloku rozhodlo minulé vedení kraje z ODS, samotnou stavbu ale realizovala vládnoucí sociální demokracie. Původní cena nemocnice měla být zhruba 800 milionů korun, dalších až čtvrt miliardy mělo stát vybavení. Po krajských volbách v roce 2008 se ukázalo, že ODS během let tajně uspořila na stavbu skoro miliardu korun. Nemocnice nakonec přišla na miliardu a 434 milionů, z toho necelou miliardu zaplatil kraj, zbytek pokryla evropská dotace. Opoziční ODS kritizuje, že nemocnice je zbytečně předražená.

Ambulance nové klatovské nemocnice

Nová nemocnice, která je druhým největším zdravotnickým zařízením v Plzeňském kraji, má 285 akutních lůžek. Pacienti budou v jedno až třílůžkových pokojích s WC a sprchou. Podle ředitele Františka Lešundáka nemocnice sice disponuje dostatkem kvalifikovaného personálu, v některých oblastech by se ale mohly stavy navýšit. Nemocnice teď zaměstnává 708 lidí, z toho je stovka lékařů a více než 300 sester a porodních asistentek.

autor: lum
Spustit audio