Klatovy žijí 30. ročníkem Zahrady Pošumaví

4. říjen 2019 10:15

Zahrádkáři z Klatovska vystavují své výpěstky v sále zemědělské školy. V pátek dopoledne zde začala výstava Zahrada Pošumaví. Ovoce, zelenina a květiny. Přehlídka barev a vůní, která se koná potřicáté. Na výstavě vystavuje asi patnáct zahrádkářských spolků z Klatovska a všichni se chtějí pochlubit tím nejlepším.

Ostře sledovaná je tradiční soutěž Jablko roku 2019, výstava je věnována ale i bramborám. Najdete zde také dýně, neuvěřitelných velikostí i tvarů. Obdivovat můžete překrásné květinové vazby a samozřejmě, že jsou vystaveny potřeby pro zahrádkáře. Probíhá i soutěž o nejhezčí dětskou kresbu s tematikou zahrady.

Přijďte si prohlédnout ačokču nebo kiwano

Kromě tradičních výpěstků, jsou tu vystaveny i zvláštnosti, které nejsou ještě mezi zahrádkáři příliš rozšířené. Třeba je zde k vidění ačokča. Plody ačokči mají za syrova hráškovou chuť, naložené ve sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky. Ačokču lze použít do salátů, přidat do guláše nebo do zeleninových polévek. Plody připomínají lusk. Jsou to vejčité bobule s ostrým hrotem dlouhé 10 až 20 centimetrů.

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout i kiwano. Zralé kiwano chutná jako kombinace okurky, kiwi a banánu. Kiwano se řadí mezi zeleninu, má podlouhlý oválný tvar s ostnatými výběžky. Nejvíce se hodí do salátů, ale dá se použít i jako obloha k masu.

Je už tradicí, že po dobu výstavy Zahrada Pošumaví funguje poradna a vždy je velmi vyhledávaná. Každý den je zde k dispozici jiný odborník, například na jablka, na brambory. Těm bude věnována sobota. Celý den bude probíhat ochutnávka vybraných odrůd brambor a bramborových výrobků. Poradenská služba bude fungovat i v ostatní dny výstavy.

Výstavu najdete v sále Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, vchází se ze Žižkovy ulice. Potrvá do pondělí a otevřená je vždy od 9 do 17 hodin, v pondělí do 15 hodin.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio