Klavírista Marek Kozák se potřetí představí publiku v Plzni. S Plzeňskou filharmonií zahraje v Měšťanské besedě

25. květen 2022 13:23, aktualizováno

Marek Kozák vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Poté absolvoval Hudební a taneční fakultu Akademie múzických umění v Praze (HAMU).

Marek Kozák začal hrát na klavír celkem záhy po svém narození. „Pokud si dobře pamatuji, tak to bylo hodně brzo. Myslím, že někdy ve čtyřech letech. A ten můj vývoj nebo ta cesta k hudbě byla poměrně přirozená, protože pocházím z hudební rodiny a měli jsme doma dva klavíry. V podstatě to byla taková moje hračka. Já jsem začínal, tak že jsem reprodukoval to, co jsem slyšel. A vlastně jsem ještě ani neznal noty a byl jsem schopný zopakovat melodie, které jsem slyšel. Takže bylo to poměrně velmi přirozené. Musím říct, že jsem ani na chvíli neváhal s tím, co bych vlastně v životě chtěl dělat,“ uvedl Marek Kozák.

Mezinárodní soutěže

S Markem Kozákem se pojí řada úspěchů na mezinárodních soutěžích. Naposledy uspěl v roce 2021 na soutěži v Curychu. „Minulý rok jsem se zúčastnil mezinárodní klavírní soutěže Gézy Andy ve švýcarském Curychu. Tato soutěž je poměrně hodně specifická tím, že na ní člověk musí připravit mnohem víc repertoáru, než bude ve skutečnosti hrát. A porotci si potom těsně před výkonem ten repertoár vybírají. Je to v podstatě jedna jediná soutěž tohoto typu, kdy opravdu člověk nemá připravený standardní repertoár, jak je to u jiných soutěžích. Musím říct, že to pro mě byla velká zkušenost a jsem moc rád, že jsem se dostal až do finále a získal jsem tam třetí cenu. A otevřelo mi to zase dveře k dalším koncertním možnostem,“ objasnil umělec specifika renomované klavírní soutěže.

Lze zmínit také vítězství z roku 2014 na Mezinárodní smetanovské klavírní soutěži v Plzni. „Já ty soutěže v principu úplně rád nemám, protože je těžké v hudbě porovnávat. Myslím si, že je to něco, co vlastně není hudbě přirozené. Ale na druhou stranu ta dnešní doba je taková, že kdyby člověk na tu soutěž nešel, tak by neměl šanci se představit publiku. Já vlastně i tady v Plzni díky tomu, že jsem tady vyhrál kdysi smetanovskou soutěž, tak myslím si, že je to taky jeden z důvodů, proč se tady už potřetí plzeňskému publiku představím,“ sdělil klavírista.

Koncert, na kterém vystoupí klavírista Marek Kozák s Plzeňskou filharmonií, se uskuteční ve čtvrtek v Měšťanské besedě v Plzni od 19 hodin.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio