Klenotnice Muzea Českého ráje v Turnově představuje českou chloubu - granáty

3. březen 2014
Česko – země neznámá

Víte, který minerál se skrývá pod označením čertův kamínek, karbunkulus, jiskřík? Ne? A co takhle zrnakoč nebo pyrop? Také nic? Ale když řekneme granatus, už budete jistě tušit, že jde o český granát. Jen málokterá země se může pochlubit kamenem tak úzce spjatým s národním povědomím.

České granáty se nacházejí pouze u nás. Největším nalezištěm je dodnes okolí obcí Třebenice a Podsedice na Litoměřicku, ale lepší je obdivovat krásu tohoto kamene už zpracovaného. V Klenotnici Muzea Českého ráje v Turnově se vám zatají dech nad přehlídkou šperkařského umu a nápaditostí tvůrců.

K vidění jsou tu i historické unikáty jako například souprava granátových šperků v kombinaci s říčními perličkami – čelenka, náušnice a brož, o kterých se traduje, že je významný český politik 19. století František Ladislav Rieger věnoval jako svatební dar své ženě Marii.

České granáty tu uvidíte jako součást šperků i různých symbolů – například historických praporových žerdí či ceny populární pěvecké soutěže Český slavík. České granáty posloužily jako zemský symbol i na kříži, vyrobeném pro papeže Jana Pavla II. Na něm autoři vedle granátů využili i tuzemské stříbro, křišťály a vltavíny.

Šperky z granátu

Granáty byly oblíbeným artiklem i v dobách dávno minulých

Turnovské muzeum má ve své mineralogické sbírce také největší český granát, ale nabízí i pohled na šperky zcela nově pojaté, oproštěné od tradičního vnímání českého granátu a tradičního zpracování. Ty jsou výsledkem zdejších Mezinárodních symposií, pořádaných už od roku 1984, a sklízely úspěchy i na zahraničních výstavách.

Archeologické nálezy ovšem dokládají, že granát byl oblíbený už v dobách dávno minulých, ozdoby s českými granáty se našly po celé Evropě od Kavkazu po Pyreneje, a to už od 5. století. Jak významné české granáty byly, dokazuje ostatně i výnos Marie Terezie z roku 1742, kterým zakázala vývoz nezpracovaných kamenů z Čech. Klenotníci v českých zemích tak získali cenný monopol na zpracování českých granátů.

A ty dodnes okouzlují svou jiskřivou temně rudou barvou. Ne nadarmo se jim říká kámen barvy holubičí krve. Mineralog by vám řekl, že je to dáno příměsí oxidu chromitého. My laici si můžeme dopřát jen úžas nad výtvorem přírody i nad jeho zušlechtěním lidmi. V Klenotnici Muzea Českého ráje v Turnově najdete obojího vrchovatě.


Zvětšit mapu

Spustit audio