Klíčky luštěnin nám v zimním čase dodají potřebné vitamíny

Naklíčené luštěniny v porovnání s vařenými nejenže obsahují více vitamínů, ale také méně nadýmají. Pro zimní období je doporučuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

„Nejlepší ke klíčení je sója mungo, různé druhy čočky, cizrna… Musí to být luštěnina, která je neloupaná. Vezmeme lahev od okurek s patentním víčkem, do kterého uděláme dírky. Luštěninu dáme do sklenice a zalijeme na 12 hodin vodou. Potom vodu vylijeme a sklenici postavíme na teplé tmavé místo víčkem dolů tak, aby to trochu dýchalo,“ popisuje Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Pak už nezbývá než čekat, až klíčky vyraší. Jana Vlková naklíčené luštěniny přimíchává do různých salátů, v zimě je nejčastěji kombinuje s mrkví, červenou řepou a také s bramborami.

Bavorský bramborový salát s klíčky

Ingredience
  • Pro 4 osoby: 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 kyselé okurky
  • hrst klíčků podle vlastní chuti – sója mungo, čočka, cizrna apod.
  • Na zálivku: ¼ kostičky bujonu podle vlastní chuti nebo dostupnosti ve špajzu (zeleninový je nejlepší, masový se také dá použít)
  • 2 polévkové lžíce 4% octa
  • 1 lžička bavorské hořčice
  • 4 polévkové lžíce oleje (nejlépe slunečnicového)

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme je a nakrájíme na kolečka.

Cibuli nakrájíme na velmi tenká kolečka. Komu syrová cibule nedělá dobře, může ji krátce spařit.

Také okurky nakrájíme na tenká kolečka.

Bujón rozpustíme v malém množství horké vody, přidáme ocet a hořčici a rozmícháme. Přidáme olej a ještě teplé nalijeme na směs brambor a zeleniny.

Necháme uležet do druhého dne.

Před podáváním přidáme čerstvé propláchnuté klíčky.

Spustit audio