Klíšťata útočí! Jsou na devátém až desátém stupni aktivity

31. červenec 2017

Je čas prázdnin a dovolených. Většina lidí vyráží ven do přírody, k vodě či na různé výlety. A bohužel stejně aktivní jako lidé, jsou nyní i klíšťata. Smutnou bilancí je i to, že nakažených klíšťovou encefalitidu, rok od roku přibývá.

Podle statistik loni klíšťovou encefalitidou onemocnělo v celé České republice 565 lidí. Oproti roku 2015 to byl nárůst o dvě třetiny. Pokud jde o západní Čechy, v roce 2015 nakazila klíšťata 27 lidí a loni 50, což je nárůst skoro o polovinu a navíc podle údajů Státního zdravotního ústavu je to třetí nejvyšší nemocnost v České republice. Podle evropského měřítka bylo víc než čtvrtina všech případů klíšťové encefalitidy v celé Evropě v období 2001 - 2010 právě z České republiky.

V těchto dnech je aktivita klíšťat na vrcholu. Na desetistupňové škále se pohybuje na devítce až desítce. Klíšťata mají ráda teplá a vlhká místa ve stínu stromů, ve vysoké trávě, v parcích, na okrajích cest i u vody. K přenosu infekce může dojít už několik hodin od přisátí. Kromě vhodných meteorologických podmínek přispívá k nárůstu infekcí i větší pohyb lidí v přírodě během prázdnin a dovolených.

Na rozšiřování přírodních ohnisek nákazy se podílejí i ptáci, divoká i domácí zvířata včetně dobytka a koz. A možná se málo ví, že infekci je schopné přenést nejen dospělé klíště, ale i jeho velmi malé vývojové stádium - nymfa, kterou na těle snadno přehlédneme. Počet těchto nymf je v přírodě mnohem vyšší než dospělých klíšťat, proto si někteří nemocní nejsou vůbec vědomi, že hostili přisáté klíště.

Důležitá je prevence

Důležitou prevencí při pohybu v přírodě je používání repelentů, přiměřené oblečení i včasné odstranění klíšťat. Nejúčinnější obranou proti klíšťové encefalitidě je ale očkování. Očkovat lékaři doporučují každého, kdo se pohybuje v přírodě, v lese, u řeky, na zahradě nebo i jen v městských parcích. Je možné ho provést kdykoliv během roku a na očkování přispívají všechny zdravotní pojišťovny.

Proti infekci neexistuje žádný specifický lék, léčí se jen příznaky, jako například horečka, zánět a otok mozku. Onemocnění může vést až k úplnému ochrnutí nebo může způsobit smrt.

autoři: kos , jik
Spustit audio