Klokan přichází na svět tajně, a tak s ním jen těžko oslavíme jeho narozeniny

11. duben 2023
Mezi námi zvířaty

V jihovýchodní části plzeňské zoologické zahrady vítají příchozí a kolemjdoucí klokani. Jedná se o kombinovaný výběh, kde jsou celkem 2 druhy klokanů, ačkoliv to vypadá, že jich je tam ještě více. Různé velikosti i barvy těchto vačnatců mohou návštěvníky na první pohled lehce mást. Kupříkladu klokan rudokrký může mít hnědou, ale i bílou barvu. O albinismus se však nejedná.

„U klokana rudokrkého příroda zařídila i bíle zbarvené jedince, a zajímavé je, že tito klokani mohou mít mládě opačné barvy,“ uvedl tiskový mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba. Ne vždy ale mají tito klokani viditelně rudý krk, nebo alespoň ne nezbytně po celý rok. Často se tento znak objevuje u samců v období říje.

„V době covidu byli tito klokani takoví velvyslanci naší zoo, protože když se smělo jen s pejsky na vzduch a nikam jinam, tak se lidé chodili dívat alespoň přes plot právě na ně,“ řekl Vobruba. Klokan rudokrký bývá často chován lidmi: „V České republice se už před 130 lety objevoval v oborách například na Nymbursku a Poděbradsku. Je to z toho důvodu, že je velice otužilý, a také proto, že byl z Austrálie, odkud pochází, nejčastěji vyvážen,“ sdělil mluvčí.

Útěk klokana vyvolal na vsi pozdvižení

Občas se také stalo, že klokan ze zajetí utekl a vyvolal pozdvižení: „Jeden z legendárních útěků se stal na přelomu 19./20. století, kdy obyvatelé našeho venkova, v té době bez televize a internetu a tím pádem bez znalosti klokanů, byli zděšeni, jelikož to nebyl ani pes, ani srnka, co jim na tu jejich náves jednou v neděli přihopkalo,“ popsal Martin Vobruba, který pokračoval:

„Je to také nejznámější vačnatec a jedno z mála zvířat, se kterým kdybychom chtěli slavit narozeniny, tak je neoslavíme, protože je neurčíme. Klokan přichází na svět tajně, kdy svět neví, že se to ne zcela vyvinuté mládě o hmotnosti cca o 2 g a velikosti o 2-3 cm doplazilo do kapsy své matky. Její vak je pak jakýmsi dodatečným inkubátorem a samice mláděti dokonce ukazuje cestu, jak se má dostat z místa, kde se narodilo, do vaku.“

Víte, že jeho mezinárodní pojmenování v překladu zřejmě vůbec neznamená „klokan“? Podrobnější popis této kuriozity si můžete poslechnout v přiložené reportáži

Spustit audio