Klub českých turistů slaví 135. výročí svého založení

5. červen 2023 18:19, aktualizováno

Potkáváte v přírodě červenou, modrou, zelenou a žlutou turistickou značku? Za unikátní systém značení může Klub českých turistů, který letos slaví 135 let existence. Oslavy půlkulatého výročí začaly včera v Prášilech na Šumavě.

Klub českých turistů začal slavit sto pětatřicet let své existence. V červnu 1888 ho založilo několik nadšenců a prvním předsedou byl cestovatel Vojtěch Náprstek. Klub vybudoval síť značených stezek a řadu rozhleden a turistických chat. V období druhé světové války a následné komunistické totality byl součástí jiných organizací, samostatně působí zase od roku 1990 a dnes má přes 33 tisíc členů. Krásné narozeniny oslavili turisté o víkendu 2. až 4. června několika pochody a následným setkáním v šumavských Prášilech.

„Náš klub přináší do celé republiky turistické značky. Po celé Evropě se říká, že turistické značení je nejlepší právě v Čechách. A naši členové, kromě toho, že tráví volný čas produktivně v přírodě, se také neustále vzdělávají,“ uvedl Zdeněk Cabalka, místopředseda KČT.

Do Prášil dorazili turisté ze všech koutů republiky. Na akci se potkali mimo jiné čtenáři a dopisovatelé klubového časopisu Turista. „Časopis stojí pevně na nohou. Dva roky jsme prodělávali a pak se najednou počet předplatitelů razantně navýšil. Nyní máme náklad asi 8 600 kusů,“ prozradil šéfredaktor časopisu Turista Ladislav Jirásko.

135. výročí založení svého klubu si turisté připomenou ještě na dalších místech. Hlavní oficiální oslava bude v pátek 9. června v Národním zemědělském muzeu v Praze.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio