Kněží plzeňské diecéze udíleli popelec bezdotykově

Postní doba, která započala Popeleční středou a potrvá až do Velikonoc, je časem na uspořádání svého života, vztahů a hodnot. Tato doba bude svým způsobem letos jiná, protože pandemie koronaviru přináší již rok mnohá omezení.

O Popeleční středě dělají kněží věřícím kříž na čelo popelem ze spálených ratolestí na znamení pomíjivosti lidského života. Aby bylo vše v souladu s protiepidemickými opatřeními, vyšli kněží v plzeňské diecézi před kostely a bez dotyku nasypali zájemcům špetku popela přímo na hlavu.

Hledejte radost v této těžké době ve vztazích nebo v přírodě, radí biskup Tomáš Holub

Popelec nabídli kněží všem, kteří potřebují v této době povzbudit, ať už jsou věřící či ne. Před kostelem v Plzni na Chodském náměstí uděloval popelec plzeňský biskup Tomáš Holub. Ten na počátku postní doby vybízí k hledání radosti ve vztazích a přírodě.

„V této době je velice důležitá víra. Víra, naděje a láska nám může pomoci překonat vše to zlé, co tady teď je,“ popsala paní Jana, která si pro popelec také přišla. Člověk se při této tradici zamyslí nad pomíjivostí lidského života a připomene si hodnoty, ke kterým by se měl upnout.

Podle biskupa Tomáše Holuba bychom měli v této době hledat naději, která je schopná člověka potěšit. „Existují věci, které život činí krásným a smysluplným i v situaci, kdy je život těžký. Jsou to věci, které jsou hlubší nežli otázky pandemie,“ řekl Tomáš Holub.

Přestože žijeme v době omezení a leccos nemůžeme i tentokrát může být postní doba pro mnohé příležitostí vzdát se alespoň na čas nějakých svých neřestí. „Já tradičně v postní době nepiji alkohol a kávu. Je to pro mě takový test, jestli ty radosti mého života se již nestaly závislostmi,“ dodal plzeňský biskup Tomáš Holub.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio