Kniha komiksů připomene 2. světovou válku. Pro Paměť národa ji kreslí studenti

9. leden 2020 10:15

Letošní oslavy 75. výročí konce druhé světové války na západě Čech obohatí nová komiksová kniha, na které spolupracuje plzeňská pobočka Paměti národa a studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Nová komiksová kniha přinese tucet příběhů, jež pomohou sestavit mozaiku dnů nejen z jara 1945. „Pro knihu jsme vybrali pestrou paletu vzpomínek pamětníků, amerických a belgických veteránů, i obyvatel západočeských měst a vesnic. Z nich vznikne dokument, jenž čtenáře přenese o tři čtvrtě století zpět, a to formou veskrze současnou - komiksem, který má ráda především mladší generace. Proto i mladí tyto komiksy tvoří," uvedla ředitelka Paměti národa v Plzni Markéta Čekanová.

V knize budou například příběhy amerických veteránů Earla Ingrama, Jamese Duncana a George Thompsona či belgického vojáka Louise Gihoula, kteří od 90. let 20. století patřili k pravidelným návštěvníkům květnových plzeňských Slavností svobody. Komiksy vytvořené studenty také přiblíží příběhy Čechů v řadách spojeneckých vojsk Petera Mayera a Jaroslava Kroba. Díky vzpomínkám Jaroslava Běla se čtenáři ocitnou v domě v Přešticích, kde po osvobození bydlela skupinka amerických vojáků. S Pěvuší Kohoutovou se dostanou na Chodsko. V příběhu Vladislava Krátkého nebudou chybět vzpomínky na výslechy na gestapu a na bombardování Plzně.

V knize budou například příběhy amerických veteránů Earla Ingrama, Jamese Duncana a George Thompsona či belgického vojáka Louise Gihoula, kteří od 90. let minulého století patřili k pravidelným návštěvníkům květnových plzeňských Slavností svobody

Příběhy v komiksech budou různorodé i barevné

Komiksy pro knihu nakreslí podle scénářů Kristýny Plíhalové vybraní studenti a studentky ateliéru Komiks a ilustrace pro děti. „Pro všechny je to jedinečná příležitost vyzkoušet si spolupráci se scénáristou a zadavatelem na reálné zakázce. Věřím, že především pro studenty magisterského studia či posledního ročníku bakalářského stupně, může být práce prvním důležitým krokem v jejich profesním životě," uvedla odborná asistentka ateliéru Marie Kohoutová.

Kniha vyjde koncem dubna a budou v ní komiksy různého výtvarného zpracování - klasické perokresby, kresby tužkou a pastelkami či akvarelové malby.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK , ZČU
Spustit audio