Knihkupectví udržuje při životě dodávání učebnic do škol

Za poslední rok jsou knihkupectví již pátý měsíc zavřená. I přes možné čerpání podpory v koronaviru jim peníze docházejí a malé obchody a provozovny jen doufají, že je stát nenechá padnout.

Do knihkupectví v Plzni na Klatovské třídě nechodí již pátým měsícem zákazníci z důvodu vládních opatření. Knihy a učebnice rozváží jen do škol, e-shop je nyní spíše informativní.

„S manželkou jsme tu jako knihkupci už 47 let,“ řekl vedoucí knihkupectví Petr Basl. Baslovi zaměstnávají také dvě prodavačky. Na úhradu jejich výplat čerpají program Antivirus, díky kterému zaměstnankyně dostanou průměrnou mzdu ve výši 100 %. Se získáním této podpory si pan Basl trochu lámal hlavu. „Teď už jsem to dělal poněkolikáté a úplně jednoduché to není. Dá se to ale zvládnout. Možná až to budu dělat po padesáté, tak už mi to nebude dělat problém,“ pousmál se Petr Basl.

Kompenzační bonus - polovina toho, co dostanou prodavačky z programu Antivirus

Baslovi čerpají program Antivirus a živnostenský kompenzační bonus. „Dostaneme s manželkou dvakrát 500 korun na den, což je tedy v našem případě polovina toho, co dostanou prodavačky,“ sdělil Petr Basl. Prostory, kde se knihkupectví nachází si Baslovi pronajímají. Chtěli proto čerpat také program COVID – nájemné. Dům má však čtyři majitele a získání tohoto programu by bylo značně náročnější.

O program COVID – nájemné Petr Basl nakonec nepožádal. Měl také pochybnosti, jestli je možné program Antivirus kombinovat s COVID programy. „Pokoušel jsem se dovolat na nějakou infolinku na ministerstvu, jestli neexistuje něco jiného, co bychom mohli využít,“ sdělil Petr Basl.

Zatím jsou Baslovi v mínusu a ztráta je čím dál větší. Každý měsíc činí jejich ztráty 60 tisíc korun a peníze berou z toho, co si naspořili na důchod. „Je to smutné, protože už jsme se ženou v obchodu od roku 1975 a upřímně řečeno knihkupecký odchod do důchodu jsem si představoval úplně jinak,“ uzavřel knihkupec Petr Basl.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio