Knihovna v Nýrsku rozváží knihy čtenářům po celém okolí

6. únor 2021 07:45, aktualizováno

Knihkupectví i knihovny jsou kvůli vládním opatřením zavřená. V Nýrsku na Klatovsku však čtenáři o vypůjčení knih nepřišli. Knihovnice jim je vozí přímo domů. Služba je bezplatná a taky bezkontaktní.

Knihovnice nejdříve obvolají čtenáře, kteří si objednali knihy domů a následně připravené balíčky rozvezou čtenářům nejen přímo ve městě, ale i do okolních obcí. Knihovnice roznášejí a rozvážejí knihy čtenářům vždy jednou týdně.

Čtenáři si knihy mohou objednávat buď emailem nebo telefonicky. Největší zájem je v dnešní době o thrillery a detektivky. „Někteří čtenáři mají specifický požadavek a některým vybereme knihy my, podle toho, co čtou a připravíme jim balíček,“ vysvětlila knihovnice Milena Linhartová.

Knihovnice nemohou přečtené knihy vybírat zpět

Předání knih probíhá bezkontaktně. Knihovnice čtenářům přinesou knihy až před dveře jejich obydlí. „Manžel je velký čtenář a čtení by mu chybělo. To, že si může půjčit knihy pro něj znamená hodně,“ sdělila paní Konvalinková. Knihovnice zatím nemohou kvůli vládním opatřením vybírat přečtené knihy zpět.

Nýrská knihovna dodává knihy čtenářům až do domu

Mezi čtenáři Nýrské knihovny je plno seniorů, kteří jsou nyní často zavření doma, nedostanou se mezi lidi a nemají co číst, proto jim knihovna v Nýrsku nabídla službu rozvozu knih. Tato služba je jak pro ty nejmenší čtenáře, pro žáky, kteří mají povinnou četbu, tak pro dospělé a seniory.

„Největší potěšení z této služby je to, že ti lidé mají radost, vidíte na nich vděčnost, rádi vás vidí, poděkují, je to opravdu poděkování od srdíčka. To těší jak mě, tak knihovnice, a proto to asi děláme,“ dodala vedoucí knihovny Jana Pešková.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio