Knihovny zůstávají kvůli koronaviru zavřené, v Přešticích si ale vědí rady

V Přešticích na jižním Plzeňsku našli jednoduchý způsob, jak půjčovat knížky bezkontaktně. I proto může místní knihovna, na rozdíl od většiny ostatních v regionu, fungovat i v době protikoronavirových opatření.

Plzeň, Rokycany, Holýšov nebo třeba Blovice. Všude tam jsou knihovny v době koronavirové pandemie pro běžné čtenáře uzavřené. V Plzeňském kraji ale existují výjimky. Třeba v Přešticích. Tady totiž našli jednoduchý způsob, jak knížky, časopisy nebo i další materiály půjčovat bezkontaktně.

I v karanténě musí děti zvládnout povinnou četbu

Připravíme lidem knihy, které si objednají, na hromádku, kterou označíme lístečkem se jménem. Knihy pak necháme na chodbě, kde si je lidé vyzvednou a nemusí se tady vůbec s nikým potkat,“ popsala systém Jindřiška Červená. Službu vítají místní také proto, že děti i během distanční výuky musí zvládnout povinnou četbu.

Přečtené knihy opět označené jménem čtenáři nechávají na chodbě knihovny. Knihy pak knihovnice nechají v boxech tři dny ležet takzvaně v karanténě, následně desky otřou lihem a připraví dalším čtenářům.

Studijní vědecká knihovna nezahálí

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje je zavřená

Studijní vědecká knihovna Plzeňského kraje ale za současné situace otevřeno nemá. Snaží se proto co nejvíce nabízet služby online. „Funguje speciální studovna, která dělá rešerše pro studenty, protože samozřejmě bakalářské a diplomové práce jsou zadány,“ řekla mluvčí Martina Košanová. Dodala, že bez omezení funguje jen slepecká knihovna.

To, že je knihovna zavřená pro čtenáře, ale neznamená, že by zaměstnanci neměli co na práci. „Všech našich sto zaměstnanců pracuje, provádí se revize fondů a třeba ekonomické nebo IT oddělení dál zajišťuje chod knihovny,“ vysvětlila Košanová.

Knihovnice se také věnují čištění starých svazků. „Tato kniha je z roku 1554, k čištění používáme houbu i štětečky,“ popsala Jana Velíková. Studijní vědecká knihovna Plzeňského kraje se otevře alespoň přes okénko, až epidemický index PES klesne na číslo 4.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio