Kocomour a další povídky anglického humoristy Hectora Hugha Munroa-Sakiho

28. duben 2023

Anglický spisovatel Hector Hugh Munro, známý pod pseudonymem Saki, se v literárním světě proslavil jako mistr novodobé humoristické povídky. Jeho popularitu lze srovnávat s Oscarem Wildem nebo G. B. Shawem. Saki psal politické satiry pro Westminster Gazette a byl zahraničním korespondentem na Balkáně, v Rusku a v Paříži. Po vypuknutí první světové války dobrovolně vstoupil do britské armády a roku 1916 ve Francii padl. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Kocomour
Účinkují: Jiří Tomek, Zdeněk Bureš, Lenka Filipová, Ladislav Kolář, Monika Kobrová, Miroslava Kolářová a Erik Pardus
Připravila: Svatava Morávková
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 1999
 
Proměny Grobyho Lingtona
Účinkuje: Jan Dvořák
Připravila: Hana Krejčová
Překlad: Marta Staňková
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2001
 
Záludnosti života
Účinkují: Jiří Tomek, Igor Bareš, Lenka Filipová, Ivana Valešová a Martina Stehlíková
Připravila: Svatava Morávková
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 1999
 
O věcech nadpřirozených
Účinkují: Jiří Tomek, Lenka Filipová, Zuzana Slavíková, Ivana Valešová, Zdeněk Junák, Radim Sasínek a Irena Černínová
Připravila: Svatava Morávková
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 1999
 
Tajný hřích Septima Bropa
Účinkuje: David Viktora
Přeložil: František Vrba
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: 1999

Kocomour

Co by se stalo, kdyby kočky uměly mluvit? A co by nám asi řekly? Tyto otázky rozvíjí slavný britský humorista Saki v jedné ze svých nejznámějších povídek Kocomour. Na aristokratickém večírku vzbudí pozornost hostů muž, který o sobě tvrdí, že dokáže naučit zvířata mluvit lidskou řečí. A aby své tvrzení dokázal, předvede své umění na hostitelčině kocourovi Kocomourovi. Je to hotová senzace, všichni jsou ohromeni. Dokud si tedy prostořeký Kocomour nezačne pouštět tlamičku na špacír a říkat, co si o kom myslí...

Záludnosti života

Kruté nepřízni osudu musí čelit hrdinové dvou povídek slavného britského humoristy Sakiho. V první z nich se přecitlivělý Theodoric Voler musí ve vlakovém kupé vypořádat s nevítaným návštěvníkem. Jeho oblečení si totiž za svou noclehárnu vybrala toulavá myš. A co teď s tím, když s Theodorikem v kupé cestuje dáma? Také protagonistka druhé povídky má velký problém. Sofie Chattel-Monkheimová, aristokratka a socialistka, čeká na večeři vzácnou návštěvu, vévodu syrského. Služebnictvo ale vyhlásilo stávku a požaduje propuštění kuchaře Gaspara, nechvalně proslulého stávkokaze.

Pořad je natočen podle Sakiho povídek Myš a Byzantská omeleta.

O věcech nadpřirozených

Jakkoli se obě vybrané povídky slavného britského humoristy dotýkají tajemství věcí nadpřirozených, jejich komičnost vychází z vlastností a jevů výsostně lidských. V prvním příběhu se věhlasná jasnovidka Ada Bleeková, která ještě nikdy na vlastní oči nespatřila skutečné strašidlo, vydává do strašidly překypujícího Exwoodu. Jasnovidka ovšem netuší, že téměř existenčním zájmem jejích hostitelů je, aby spatřila pouze strašidla jimi vybraná a jiná nikoliv. Ve druhém příběhu kamenného světce stojícího ve výklenku staré katedrály uvede v pokušení nový tolar, který náhodou dopadne k jeho nohám...

Pořad je natočen podle Sakiho povídek Příběh o ježkovi a Příběh o světci, skřítkovi a chudých myších.

Tajný hřích Septima Bropa

Skandální zjištění! Skutečná tvář historika umění Septima Bropa odhalena! Věhlasný znalec chrámové architektury a náhrobních kamenů si tajně přivydělává skládáním šlágrů!

Spustit audio