Kohoutí hřebeny z lincového těsta
Recept na toto lincové pochází z olomouckého kláštera u Oršulinek z roku 1922.
Suroviny na těsto:
400 g hladké mouky
200 g cukru
120 g másla
2 vejce
citrónová kůra
Suroviny na krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 g strouhané čokolády
2 lžíce rumu
čokoládová poleva
Postup přípravy hřebenů:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 2–3 mm. Tvořítkem vykrajujeme kohoutí hřebeny, které ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Po vychladnutí slepíme krémem.
Slepené pečivo ozdobíme čokoládovou polevou.
Po řádném zaschnutí uložíme v chladu a suchu.
Postup přípravy krému:
Nejprve utřeme máslo s cukrem a potom přidáme strouhanou čokoládu a rum. Dobře promícháme.
Doba potřebná ke změknutí je alespoň 7 dnů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...