Kohoutí hřebeny z lincového těsta
Recept na toto lincové pochází z olomouckého kláštera u Oršulinek z roku 1922.
Suroviny na těsto:
400 g hladké mouky
200 g cukru
120 g másla
2 vejce
citrónová kůra
Suroviny na krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 g strouhané čokolády
2 lžíce rumu
čokoládová poleva
Postup přípravy hřebenů:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 2–3 mm. Tvořítkem vykrajujeme kohoutí hřebeny, které ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Po vychladnutí slepíme krémem.
Slepené pečivo ozdobíme čokoládovou polevou.
Po řádném zaschnutí uložíme v chladu a suchu.
Postup přípravy krému:
Nejprve utřeme máslo s cukrem a potom přidáme strouhanou čokoládu a rum. Dobře promícháme.
Doba potřebná ke změknutí je alespoň 7 dnů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.