Koledníci tříkrálové sbírky vyrazili do ulic

3. leden 2023 15:20, aktualizováno

Už jste letos potkali někde na ulici tři krále s kasičkou? Ti první se na koledu vydali už na Nový rok. Kromě žehnání domácnostem vybírají i letos peněžní dary pro potřebné. Přispět je možné několika způsoby.

Koledníky tříkrálové sbírky poznáte jednoduše – podle kostýmů, korunek a také podle kasičky. Potkáte je na ulici, případně zazvoní u vašich dveří. Vzhledem k tomu, že u sebe v současné době řada lidí nenosí hotovost, jsou kasičky vybavené QR kódem pro bezhotovostní platbu mobilním telefonem. Stacionární pokladničky s logem charity můžete najít také v obchodech nebo na úřadech.

Kromě toho lze pomáhat z pohodlí domova. Stačí navštívit internetovou stránku Tříkrálová sbírka. „Na webu lidem odkoledují virtuální koledníci a následně si dárce může vybrat konkrétní účel nebo místo sbírky,“ vysvětluje ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr. Další možností, jak přispět na dálku, je poslat dárcovskou SMS, a to během tříkrálového koncertu, jenž proběhne v neděli 8. ledna a vysílat ho bude ČT1.

V loňském roce se podařilo jen v rámci plzeňské diecéze vybrat šest milionů korun. Letošní příspěvky opět poputují na nejrůznější terénní služby pro seniory a zdravotně postižené občany, na specializovaná zařízení nebo terapeutické dílny. Jak uvádí mluvčí Diecézní charity Plzeň Petr Šimek, přispěvatelé si mohou ověřit, že jejich peníze putují na správná místa, a to díky zveřejnění konkrétních příkladů pomoci právě na webu charity.

Tříkrálové kostýmy si tradičně obléknou i hejtmani Karlovarského a Plzeňského kraje, šéfové obou měst a také biskup Tomáš Holub. V Karlovarském kraji budou tito speciální koledníci koledovat ve středu 4. ledna, v Plzni pak v pátek 6. ledna. Letošní tříkrálová sbírka potrvá až do neděle 15. ledna.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio