Kolem Mladotic pobíhá kočkovitá šelma. Může jít o pumu americkou

20. únor 2020 07:20

V okolí Mladotic na severním Plzeňsku se údajně pohybuje nějaká dosud neidentifikovaná kočkovitá šelma, může se jednat o pumu americkou. Vyplývá to z informací, které na svých webových stránkách a v místním rozhlasu zveřejnila obec Mladotice. Ta zároveň žádá občany, aby byli více opatrní a nenechávali děti bez dozoru.

Informace pochází od myslivců z Mladotic, kterým se neznámé zvíře objevilo v honitbě a zachytily ho fotopasti. Podle snímků má jít o kočkovitou šelmu, zřejmě pumu americkou. Obec s rozšířenou působností Kralovice pak uvědomila Krajskou veterinární správu v Plzni.

„Bohužel jsou to noční černobílé fotky. Není tam ani žádné srovnání velikosti toho zvířete. My sami jsme měli pochybnost, jestli by tohle mohla být puma. Oslovili jsme proto kurátory šelem a zoologii ze dvou zoologických zahrad, kterým jsme to přeposlali. Odborníci se shodli, že se pravděpodobně o pumu nejedná, ale jde o nějakou kočku případně menší kočkovitou šelmu,“ popsal ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat KVS Richard Bílý.

Zda někomu přeci jen šelma neutekla, není lehké zjistit

V Plzeňském kraji jsou dvě zoo, v Plzni a Plasích, žádná z nich pumu nechová a žádná šelma jim neutekla. Pokud se jedná o soukromé chovy šelem, tak ty sleduje Krajská veterinární správa. Chovatel před založením chovu žádá o povolení, pokud splní předepsaná pravidla, veterinární správa chov povolí. V kraji eviduje tři povolené chovy. Existují ale chovy nelegální, jeden je na Rokycansku. Chovatel tam má lvice a pumy bez povolení. Takové chovy často bývá problém odhalit a zakázat. A když je veterináři odhalí, je problém, kam zvířata umístit.

Co se v lesích v okolí Mladotic toulá za zvíře, zůstává stále záhadou. Pokud by šlo o pumu americkou, ta podle zoologů a veterinářů člověka neohrozí, protože je přirozeně plachá a lidem se vyhýbá. Jiné je to podle veterináře Richarda Bílého u zvířete uprchlého ze zajetí. To se při střetu s člověkem nebo se psem může chovat nepředvídatelně. Pokud by se jednalo o pumu, tu není možné usmrtit, musel by se naplánovat její odchyt.

Případem se zabývá policie, takže pokud by někdo měl nějaké další informace nebo fotografie o neznámém zvířeti, může se ozvat na linku 158.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio