Kolik balzámů na rty sníme za rok? A co tím riskujeme?

9. srpen 2017

Balzámy na rty už dávno neslouží jen k tomu, aby ochránily rty před vysycháním a popraskáním. I kvůli lesku, vůni a také ochraně před UV zářením dnes obsahují řadu chemikálií, které ale v některých případech mohou být kamenem úrazu. Je dobré si to uvědomit i proto, že řada těchto výrobků je určena dětem.

Kolik a čeho si dáváme na rty?

Pro výrobu balzámů na rty užívají různí výrobci rozmanité suroviny. Mezi často používané složky patří včelí vosk, parafín, lanolín, kafr nebo karnaubský vosk (E 903). Velká část výrobků obsahuje také minerální oleje, parfémové látky, barviva, konzervanty nebo UV filtry. A právě na některé ingredience z těchto skupin látek bychom si jako spotřebitelé měli dávat pozor. Mohou mít totiž některé nežádoucí vlastnosti. A pokud používáte balzámy na rty každodenně, dánští odborníci předpokládají, že si ze svých rtů během jednoho roku slízáte takové množství balzámu, které odpovídá přibližně čtyřem běžným balením.

Pozor na alergeny, hlavně voňavé

Příčinou alergických reakcí mohou být různé skupiny přísad, např. barviva, antibakteriální nebo konzervační látky. Nejčastější příčinou alergií ale bývají vonné složky. Z několika tisíců vonných chemikálií používaných v kosmetice je považována minimálně stovka za kontaktní alergen. Opatrní by tedy měli být hlavně lidé, kteří některou kontaktní alergií trpí. Ostražitost je namístě i v případě dětí.

Podle studie dánské Agentury pro životní prostředí bylo ze 109 zkoumaných balzámů na rty celých 46% určeno pro děti a 78% výrobků pro děti a mládež, přičemž 96% z nich obsahovalo barviva a 92% z nich bylo parfémovaných. Studie se zabývala i detailním složením jednotlivých výrobků a množstvím jednotlivých ingrediencí. Došla k závěru, že balzámy s vysokým obsahem vonných látek mohou představovat riziko pro citlivé osoby, včetně dětí.


Předchůdce balzámů z ušního mazu
První komerčně vyráběné balzámy na rty se objevily už v 19. století a údajně byly založeny na použití ušního mazu. Ten byl prý v některých knihách také doporučován jako domácí léčba v případě rozpraskaných rtů, neboť přirozeně chrání citlivou pokožku našich vnějších zvukovodů před vysušením.

Minerální oleje

V dubnu letošního roku zveřejnila nevládní organizace Dánská spotřebitelská rada výsledky testů 20 balzámů na rty z hlediska obsahu minerální olejů. Podle výsledků laboratorních analýz pouze 6 balzámů minerální oleje neobsahovalo. Ve 14 zbývajících byl prokázán obsah dvou skupiny minerální olejů, takzvaných saturovaných uhlovodíků (MOSH) a aromatických uhlovodíků (MOAH). Obsah MOSH kolísal od 2 do 77 procent, přičemž za problematické jsou tyto látky považovány proto, že pokusy na zvířatech ukázaly jejich značnou schopnost hromadit se zejména v játrech a ve slezině. Obsah MOAH se pohyboval od 0,04% až po 4,3%, přičemž podle dánské spotřebitelské organizace jde o látky potenciálně karcinogenní.

V reakci na zveřejněné výsledky testů byly některé výrobky staženy z dánského trhu a nahrazeny novými verzemi bez obsahu minerálních olejů.


Může se vám hodit…
- Nepoužívejte balzámy s prošlou dobou trvanlivosti, ani pokud by šlo „výhodnou koupi“, kdy obchodník nabízí značnou slevu.

- Pokud jste alergik a chcete užívat nový výrobek, vyzkoušejte jej opatrně několikrát jen na vnitřní straně předloktí. Teprve pokud se neprojeví žádný problém, použijte balzám na rtech.

Látky narušující hormonální systém – parabeny nebo UV filtry

Podle dalších testů, které provedla také Dánská spotřebitelská rada, se v balzámech na rty vyskytují poměrně často chemické látky, které jsou podezřelé ze schopnosti narušovat hormonální systém. Z 89 zkoumaných balzámů na rty jich 24 obsahovalo některou z látek, které jsou podezřelé z narušování hormonálního systému. Nejčastěji se jednalo o konzervační činidla nebo UV filtry.

Parabeny nejen konzervují, ale i …

Parabeny se používají jako konzervační činidlo, které zaručuje dlouhou trvanlivost výrobků. Některé z nich ale vykazují schopnost napodobovat účinek hormonů. Obavy vzbuzují zejména propylparaben a butylparaben, u nichž laboratorní pokusy prokázaly schopnost napodobovat chování ženských pohlavních hormonů estrogenů. Evropská unie proto na základě doporučení Vědeckého výboru pro bezpečnost spotřebitele snížila maximální povolené koncentrace propylparabenu a butylparabenu v kosmetice.

Problémové UV filtry

Do balzámů se podobně jako do rtěnek nebo opalovacích krémů přidávají látky, které chrání citlivou pokožku rtů před nežádoucím působením ultrafialového záření a které se označují jako UV filtry. Některé z nich jsou podezřelé z toho, že by mohly narušovat hormonální systém. Za problematické jsou považovány např. některé benzofenony (BP-1, BP-2, BP-3), ethylhexyl methoxycinnamate (EHMC) nebo 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC). Tyto UV filtry mohou napodobovat účinek ženských hormonů estrogenů nebo narušovat funkci mužských hormonů androgenů, případně ovlivňovat funkce hormonů štítné žlázy.

Nebezpečné výrobky stažené z trhu

V uplynulých letech bylo na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR staženo z prodeje několik balzámů na rty jakožto nebezpečné výrobky. Důvodem pro stažení z trhu však nebylo prokázání obsahu některé ze zakázaných látek, ale nesplnění podmínek daných evropskou směrnici pro označování kosmetických výrobků.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.