Kolotoč tenisových turnajů se zastavil a tenistka Barbora Strýcová tak nuceně tráví čas doma

29. duben 2020 13:35

V letošním roce chtěla obhajovat bronzovou olympijskou medaili ve čtyřhře a pak se rozloučit s kariérou. Tenistka Barbora Strýcová ale musela kvůli pandemii koronaviru změnit plány.

Zatímco dříve tenistka Barbora Strýcová cestovala z turnaje na turnaj, teď se tenis nehraje a rodačka z Plzně, žijící v Praze, si musí plánovat čas úplně jinak, než byla zvyklá.

„My tenisté máme všechno naplánované. Víme kdy a kam pojedeme, ale samozřejmě nevíme, kdy odjedeme, ale ten plán je nějak naplánovaný. Teď jak jsme na jednom místě a nikam nejezdíme, tak je to jiná situace, jiné pocity,“ okomentovala vítězka loňské čtyřhry ve Wimbledonu a pětinásobná vítězka Fed cupu Barbora Strýcová, která v současné době tráví čas doma a snaží se alespoň udržovat v kondici.

„Ze začátku to bylo těžké, protože jsem si hledala takovou tu svoji rutinu, jak budu řešit další dny, když musím být doma. Takže jsem si to naplánovala tak, že ráno zhruba hodinu cvičím, hledám si cviky i na internetu a různé aplikace. Odpoledne si potom něco uvařím, zkouším zajímavé recepty a tak různě,“ popsala Barbora Strýcová.

Tréninky nenahradí opravdový zápas, říká Strýcová

Protože tělo sportovce nesmí zahálet, vypraví se občas Barbora Strýcová i na kurt, kde s jedním ze svých trenérů Lukášem Dlouhým absolvuje udržovací tréninky. „Tak dvakrát týdně si jdeme zahrát. Je to spíše o tom, aby si zápěstí i celé tělo neodvyklo od toho pohybu. Není to ale o tom, že něco nebo na něco trénujeme, protože nevíme, kdy vlastně budeme moci hrát. Až budeme mít ten přesný datum, tak se do toho pustíme naplno,“ vysvětlila Barbora Strýcová.

Rodačka z Plzně zároveň dodala, že sama neví, jak bude její tělo reagovat po dlouhé pauze na zápasovou zátěž.

„Myslím si, že pro hráče, kteří už jsou trošku starší, což jsem i já, bude těžší vrátit se do běžného hracího rytmu. Já třeba nevím, jak bude moje tělo reagovat, protože bude mít tak dlouhou pauzu. Zatím se nehraje měsíc, ale bez opravdového zápasu to může být třeba i půl roku. Takže mám obavy, jak zareaguje třeba moje achilovka, záda, klouby nebo ramena. Čím je ten člověk starší, tím to bude náročnější, protože můžete trénovat, jak dlouho chcete, a můžete hrát tréninkové zápasy, ale ten adrenalin v opravdovém zápase je úplně něco jiného, a to tělo úplně jinak reaguje. Náročný to bude a bude to trvat,“ dodala tenistka Barbora Strýcová.

autoři: Vladislav Janouškovec , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio