Kolovečské muzeum představuje kompletní řemeslnické dílny

13. květen 2005

Na 4500 nejrůznějších předmětů, které v minulosti používali řemeslníci či zemědělci, představuje soukromé muzeum techniky a řemesel v Kolovči na Domažlicku. Muzeum, které slaví deset let existence, vzniklo ze soukromých sbírek hrnčířské rodiny Volfových. Podstatnou část expozic představují řemeslnické dílny.

V posledních čtyřech letech se expozice několikrát znásobily, nyní je muzeum na 800 metrech čtverečních a nabízí například 24 kompletních řemeslnických dílen. Většina exponátů pochází z období mezi roky 1850 až 1950, najdou se tam ale i mnohem starší předměty. Návštěvníci mohou vidět pracovní nástroje a pomůcky například ševce, krejčího, kováře, sedláře, malíře pokojů, tkalce či řezníka, kompletní interiér hospody z roku 1920 nebo holičství z roku 1925 s až hrozivě působícími elektrickými stroji na ondulaci vlasů.

Logo

Jeden z majitelů muzea Martin Volf se pochlubil, že většina dílen je kompletní. Například, kdybyste si do řeznické dílny vzali s sebou kus masa, zhruba za dvě hodiny byste teoreticky mohli odejít s hotovou klobásou. Velká část exponátů jsou podle něj dary od lidí. Letos například v muzeu přibyl unikátní kočár s benzinovým motorem, jehož rekonstrukce trvala sběratelům pět let. Novinkou je také postřikovací stroj, který dříve používali sadaři, majitelé chmelnic a vinic. K technickým novinkám patří také sbírka motorů či generátor elektřiny.

V posledních čtyřech letech se expozice několikrát znásobily, nyní je muzeum na 800 metrech čtverečních a nabízí například 24 kompletních řemeslnických dílen. Většina exponátů pochází z období mezi roky 1850 až 1950, najdou se tam ale i mnohem starší předměty. Návštěvníci mohou vidět pracovní nástroje a pomůcky například ševce, krejčího, kováře, sedláře, malíře pokojů, tkalce či řezníka, kompletní interiér hospody z roku 1920 nebo holičství z roku 1925 s až hrozivě působícími elektrickými stroji na ondulaci vlasů. Jeden z majitelů muzea Martin Volf se pochlubil, že většina dílen je kompletní. Například, kdybyste si do řeznické dílny vzali s sebou kus masa, zhruba za dvě hodiny byste teoreticky mohli odejít s hotovou klobásou. Velká část exponátů jsou podle něj dary od lidí. Letos například v muzeu přibyl unikátní kočár s benzinovým motorem, jehož rekonstrukce trvala sběratelům pět let. Novinkou je také postřikovací stroj, který dříve používali sadaři, majitelé chmelnic a vinic. K technickým novinkám patří také sbírka motorů či generátor elektřiny. A Volf ještě dodal, že když se muzeum otevíralo, majitelé vůbec netušili, že se dostane do takových rozměrů. Teď sem chodí ročně kolem 4000 lidí. Přestože muzeum je pro rodinu velkým koníčkem, jeho provoz není ani zdaleka soběstačný. Musí ho dotovat z tradiční keramické dílny, ale ani to prý není žádný zlatý důl.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio