Komunitní centrum Dotek v Klatovech budou využívat děti i senioři

18. červen 2021 10:10, aktualizováno

Nové komunitní centrum Dotek otevírá oblastní charita v prostorách jednoho z původních měšťanských domů v centru Klatov, které si pronajala od města. Pracovnice charity je vybavily i dobovým a historickým nábytkem a doplňky. Komunitní centrum pomůže setkání dvou různých generací, a tak i dvou různých světů.

V prvním patře domu v Krameriově ulici v Klatovech vzniká nové komunitní centrum Dotek. Prostor je vybaven starožitným nábytkem, který se dobově hodí do prostředí bytu. „Nábytek jsme sháněli i po bazarech. Skříně byly dost poničené, ale my jsme se do toho společně pustili, začali jsme brousit a lakovat. Byla to špinavá těžká práce, ale dělalo nám to velkou radost,“ poznamenala vedoucí komunitního centra Petra Vlasáková.

Židle, které byly v téměř dezolátním stavu jsou nyní zrenovované, nově očalouněné a krásně ručně malované. „Když se spojí talent s chutí, tak vznikají takto krásné kreativní věci,“ dodala Petra Vlasáková.

Dotek má smysl pro obě generace

Prostor by měl sloužit jako komunitní centrum. Posláním centra je dotek dvou světů. Místo setkávání a prolínání světů různých generací. Jak senioři, tak děti potřebují vyslechnout, poradit, společně se zasmát či pobrečet.

„Dva dny sem budou chodit děti z nízkoprahových klubů a zároveň to nabídneme jak pro seniory z okolí z veřejnosti, tak i našemu domovu pro seniory,“ uvedla ředitelka oblastní charity Lucie Švehlová. Dvě různé generace by se měly v centru setkávat ke společné práci. Společně budou moci tvořit v keramické dílně či na šicích strojích a zároveň mohou jen tak posedět u kávy či čaje a popovídat si. První klienti budou moci společně trávit čas v centru již v pondělí 21. června.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio