Koncerty skupin z Klatovska mohou diváci navštívit díky přímým přenosům

17. březen 2021 18:30, aktualizováno

Projekt Vysílá hudební stanice Družba se snaží představit kapely a muzikanty z Klatovska a okolí, nabídnout nejrůznější hudební žánry a zároveň chce seznámit diváky s netradičními prostory kulturního domu.

Každý online stream z koncertu se odehrává v jiném prostoru kulturního domu v Klatovech. Záměrem je ukázat divákům i jiné prostředí kulturního domu, než standardně navštěvují. Třeba zrcadlový sál, do kterého běžný návštěvník zavítá výjimečně. „Je to nejlepší tam, kde jsme ještě nebyli, ale musíme najít vhodnou kapelu, která bude vysílat třeba z kotelny,“ usmál se pracovník propagace a režisér streamů Josef Tikvart.

Stream se natáčí na tři kamery – dvě statické a jednu mobilní. Hlavním kameramanem je pracovník propagace kulturního domu. „Využili jsme toho, že už jsem to uměl a měl jsem i techniku,“ poznamenal hlavní kameraman streamování Josef Tikvart, který při vysílání zastává také funkce režiséra a střihače. Jeden přímý přenos zajišťuje až osm pracovníků kulturního střediska.

Sledovanost živých vysílání je velká

Kapacita velkého sálu v kulturním domě je 800 osob. Stream může sledovat neomezené množství lidí. Největší sledovanost živých streamů byla 1500 osob. Mnohdy ani samy kapely na svých koncertech takto velkou sledovanost nezažily.

Koncerty se více podobají studiovým nahrávání, kdy zvukař s mixpultem musí být v oddělené místnosti, aby slyšel, co půjde do streamu. „Zvučení je mnohem náročnější než při běžných koncertech,“ dodal zvukař streamu Jaroslav Tůma.

Hudební stanice Družba není nijak žánrově zaměřena. Zazněl při ní už rock, country, heligonky nebo punk. Projekt však upřednostňuje regionální kapely a muzikanty s vlastní tvorbou. Všichni si z akce odnášejí i kompletní nahrávku.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio