Končí kempová sezona. Návštěvnost se po covidových letech stabilizovala

5. září 2022 11:58, aktualizováno

Sezona v šumavských kempech začala opět už na jaře, lidé jezdili průběžně, opadl prázdninový nápor na kempy a vrátili se do nich i hosté z ciziny.

Kempy mohly mít letos otevřeno opět bez protiepidemických opatření. Padla ale i omezení při cestách do ciziny, kvůli kterým lidé trávili dovolenou v Česku. Někteří už tak letos do tuzemských kempů nepřijeli. Jiní se do nich naopak po covidových letech vrátili.

Do předcovidových let se vrátila návštěvnost v kempu v Anníně, který funguje už 62 let. Čechů letos ubylo a začali se vracet cizinci. Letošní kempová sezona byla delší než předchozí. „Pokud jí mám zhodnotit s loňskou sezonou, tak byla prakticky stejná. Ubylo u nás stanů a přibývá karavanů a obytných vozů,“ sdělila Věra Kalousová z šumavského Antýglu. Na jaře byl kemp obsazen hlavně zahraniční klientelou z Německa. Kemp Nové Městečko hlásí, že návštěvnost během léta kolísala. Hosty mohlo odradit špatné počasí.

Návštěvníci více přemýšleli o délce pobytu

Lidé si často zamluvili místo v kempu na pár dní a podle počasí si buď pobyt prodloužili nebo odjeli. „Jezdíme sem na začátku léta a na konci, kdy je kemp poloprázdný,“ sdělili dlouholetí návštěvníci autokempu manželé Noskovi z Pardubicka.

O 30 % méně hostů než vloni mělo tábořiště U mě dobrý nedaleko Annína. Podle provozovatele to bylo tím, že bylo studené jaro. Od poloviny července se návštěvnost v tomto kempu zlepšila, ale přesto se nejednalo o nejsilnější sezonu. „Lidé byli po covidu natěšeni na moře, ale to se zase vrátí do starých kolejí,“ vysvětlil provozovatel Libor Stříbrný, proč do kempu zavítalo méně návštěvníků.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio