Konec druhé světové války připomenou ve Kdyni květinové oblouky

5. květen 2020 10:30

Ve Kdyni na Domažlicku si dnes připomínají osvobození města americkou armádou. Původně naplánované oslavy se sice musely kvůli koronaviru zrušit. Radnice ale nechala k 75. výročí od konce II. světové války umístit na náměstí dva kované květinové oblouky.

Oblouky jsou umístěné mezi dvěma památníky, které jsou věnované jak obětem I. světové války, tak i těm, kteří za druhé světové války bojovali proti nacistickému režimu. Město je nechalo vyrobit v uměleckém kovářství v nedalekých Kvíčovicích. Vypadají jako brána upletená z proutí a protkaná květinami. Všechny části oblouků jsou ručně kované s propracovanými detaily. Výroba oblouků zabrala kovářům přibližně tři měsíce.

Květinové oblouky podle vedení města mají symbolizovat život a vstup do nových začátků, které se po skončení obou válečných konfliktů otevřely

„Oblouky jsou vysoké 3 metry a široké 3,5 metru. Jsou osázeny 52 květinami, mezi nimiž je 14 růží a 20 lilií. Oblouky jsou neuzavřené, čímž umocňují zamýšlenou ‚otevřenost‘ celého prostoru. K jejich kompletnímu ručnímu zhotovení bylo použito pouze plného kulatého a plochého hutního materiálu. K zabezpečení maximální povrchové úpravy prošlo kompletní dílo lázní žárového zinku,“ vysvětlil kovář Jiří Brož.

Květinové oblouky podle vedení města mají symbolizovat život a vstup do nových začátků, které se po skončení obou válečných konfliktů otevřely. Ke kované bráně chce město přidat ještě osvětlení.

Oblouky jsou vysoké 3 metry a široké 3,5 metru. Jsou osázeny 52 květinami, mezi nimiž je 14 růží a 20 lilií

Slavnosti se nekonají, památku padlých přesto ve Kdyni uctili

Za normálních okolností by se květinové oblouky staly součástí bohatého kulturního programu k výročí konce druhé světové války, které ve Kdyni připadá právě na dnešek. Kvůli pandemii koronaviru musely být ale tradiční oslavy letos zrušeny, a tak se uskutečnil pouze pietní akt, kdy zástupci města uctili památku padlých hrdinů položením kytic a věnců u obou památníků. Vše proběhlo bez přítomnosti veřejnosti, bez hudby.

Podle kovářů získaly oblouky v současné době i další význam, kdy vyjadřují naději, že už brzy skončí doba koronaviru.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio