Konec po mnoha letech. Proč někteří dlouholetí starostové letos nekandidovali?

24. říjen 2022 18:14, aktualizováno

Po komunálních volbách v některých obcích končí i dlouholetí starostové. Někde proto, že uspěli jiní kandidáti, jinde třeba proto, že původní starostové už do voleb prostě nešli.

Obce a města povedou další čtyři roky nová zastupitelstva. Na Šumavě končí hned dva dlouholetí starostové. Téměř 30 let byl s vedením Modravy spojený 62letý Antonín Schubert. Obec vedl od roku 1994. Letos ale jeho sdružení nevyhrálo a Antonín Schubert tak bude dál vykonávat roli zastupitele.

Ve funkci starosty končí také Václav Vostradovský z Kvildy. Obec vedl od roku 2006. Letos už ale do voleb vůbec nešel, a to kvůli zdravotním důvodům. Ve svých 52 letech zjistil onemocnění cukrovkou. Tehdy se rozhodl změnit životní styl.

Ve své funkci nestihl vyřešit územní plán, což bude nyní na novém zastupitelstvu. „Z černé skládky jsme také vyzvedávali náhrobky z německého hřbitova. Odvedla se tam spousta práce, ale nepovedlo se vdechnout tomu hřbitovu znovu život, a to bude na mých nástupcích,“ sdělil bývalý starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Nový starosta i v Černošíně a Nýřanech

Svým koníčkům se bude nyní věnovat i bývalý starosta Černošína Miroslav Plincelner (67). Ten ze starostovského křesla odešel po 22 letech. „Rozhodl jsem se, že je čas přenechat to žezlo mladším a předávám to bez jakéhokoliv pocitu křivdy. Bylo to moje osobní rozhodnutí,“ vysvětlil. Dva roky se snažil vystavět rozhlednu na Vlčí hoře. Tento projekt se nakonec neuskutečnil. „Třeba se to nepovedlo mně, ale povede se to někomu jinému,“ doplnil Miroslav Plincelner.

Jiří Davídek (64) z Nýřan ze sdružení nezávislých kandidátů také ve své funkci končí. Město vedl nepřetržitě od roku 1990 a letos už kvůli důchodovému věku kandidovat nechtěl.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio