Konstantinovy Lázně zahajují sezónu. Zájem je enormní

1. červen 2021 07:00, aktualizováno

Respirátory a povinné testování čeká letos návštěvníky lázeňských pobytů. Do Konstantinových Lázní přijedou první klienti po více než čtvrt roce právě dnes.

Novou lázeňskou sezónu zahajují Léčebné lázně Konstantinovy Lázně na Tachovsku. Zařízení bylo od poloviny února zavřené, protože nemocnice kvůli pandemii koronaviru zastavily velké operace kloubů nebo srdce, které se tu léčí.

Teď se vše připravuje na příjezd prvních klientů a dodělávají se poslední úpravy uvnitř lázeňských domů i v jejich okolí. „Momentálně natíráme sloupky, opravujeme fasády, uklízíme, plejeme záhony, někdy je potřeba opravit zařízení pokojů,“ popsal údržbář František Opava. Nejvíce práce má prý se sekáním trávy.

Lázně se potýkají s nedostatkem personálu

V lázeňském domě Prusík dohlížela na přípravy vedoucí ubytovacího provozu Jana Hebíková. „Děláme všechno pro to, aby klienti přišli do připraveného a uklizeného léčebného domu,“ uvedla. Dodala, že kvůli koronaviru musí pracovníci myslet na to, aby se na procedurách nepotkávalo příliš mnoho klientů.

Konstantinovy Lázně jsou jedinými lázněmi v Plzeňském kraji

Kvůli přerušení provozu přišly léčebné lázně o řadu pracovníků. „Snažili jsme se udržet zaměstnance, ale máme jich stejně nedostatek, jak sestřiček, tak třeba kuchařů. Někteří úplně změnili obor,“ konstatovala personalistka Jana Kolářová. „Stále hledáme, snažíme se třeba kontaktovat ty, kteří už u nás někdy pracovali,“ dodala.

Oproti loňskému roku vymění lidé v lázních roušky za respirátory, také musí přijet s negativním testem a po sedmi dnech se znovu testovat. Jak ale uvedla Martina Biedermannová, která vyřizuje rezervace a objednávky, návštěvníky tato opatření neodradila a o léčbu je enormní zájem. „Každých pět minut zazvoní telefon, zájem je hlavně o samoplátecké pobyty, kdy náš lékař předepíše klientům procedury na míru,“ vysvětlila.

Začátkem června nastoupí do Léčebných lázní Konstantinovy Lázně 60 klientů, polovina z nich bude na komplexní léčbě a druhá polovina jsou samoplátci. Vedení lázní očekává, že kapacita 250 lůžek se zaplní do začátku letních prázdnin.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio