Kontaktní čočky nosí i psi a kočky

14. květen 2020

Dostávají zvířata kontaktní čočky také za účelem zlepšení zraku? Plzeňský veterinář Oto Huml odpovídá záporně: „Ne, nemáme pro ně běžně dioptrické čočky. A ani různě zbarvené, aby byly na parádu.“ K čemu tedy kontaktní čočky u zvířat slouží?

Úkolem kontaktních čoček u psů a koček je ochrana rohovky při defektech, poraněních nebo po chirurgických zákrocích. „Například když je tam entropium, což je oční víčko utvořené tak, že chlupy nebo řasy míří přímo proti rohovce a dráždí ji. Do té doby, než se porucha odstraní, dáváme chránící bandážní kontaktní čočku,“ říká MVDr. Oto Huml.

Kontaktní čočky zvířatům nasazuje veterinář

Obvykle zvířata kontaktní čočky nenosí déle než týden. V lokální anestezii jim je aplikuje veterinář, takže chovatel se nemusí bát, že by při manipulaci s nimi svému mazlíčkovi ublížil. „Psi i kočky většinou snášejí kontaktní čočky dobře a nesnaží se jich zbavit. Navíc čočky v sobě mají namalované písmeno, takže majitel se může pohledem do očí zvířete přesvědčit, jestli tam ta čočka skutečně je nebo není,“ vysvětluje zvěrolékař.

Liší se velikostí

Podle něj bandážní kontaktní čočky zvířeti umožňují bez bolesti přežít dobu, než se vyřeší problém onu bolest vyvolávající. Je možné je provázat další léčbou, třeba očními kapkami. „Tyto kontaktní čočky používané ve veterinární medicíně jsou v zásadě stejné, liší se hlavně velikostí. Čivava bude mít jiné čočky než doga, takže čočky se vybírají podle toho, jak je zvíře velké a jak má velké oči,“ konstatuje Oto Huml.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio