Kontejnerované ostružiny můžete vysazovat celoročně

5. květen 2020

Přesto, že kontejnerované ostružiny můžete vysazovat celoročně, pěstitelka bylin a drobného ovoce ze Sedlecka na Rokycansku Štěpánka Janoutová dává přednost jarní nebo podzimní výsadbě.

„Na jaře, případně na podzim, mívá půda přirozený dostatek vláhy a nemusíme tolik myslet na zálivku. Jakmile je sucho a my poctivě nezaléváme, ostružiníky snadno zasychají,“ upozorňuje Štěpánka Janoutová. Pro ostružinové keře doporučuje polostín, protože přímé slunce nesvědčí plodům. „Jsou pak jakoby popálené, úplně do běla, a tím se znehodnotí,“ popisuje svou zkušenost pěstitelka. Místo pro ostružiny je podle ní dobré vyhnojit.

Ostružiny si můžete vypěstovat sami – a třeba i bez trnů

Ostružiníky vzhledem ke svým dlouhým šlahounům potřebují oporu v podobě zídky, hradby nebo pergoly. Na pravidelnou zálivku je nutné pamatovat v době, kdy nalévají plody, a za už zmíněného sucha. „Ostružiny plodí na dvouletém dřevě. Takže na prutech, které nám letos narostou, budeme mít úrodu až příští rok. Odplozené šlahouny na podzim odumřou a to je signál k jejich odstranění,“ říká Štěpánka Janoutová.

Pestrá nabídka odrůd

Keře ostružin jsou částečně opadavé, brzy na jaře raší a kvetou během května. Vybrat si můžete z mnoha odrůd, které se liší velikostí a barvou i chutí plodů. Některé jsou sladší, jiné spíše kyselé. Různá je také doba dozrávání. Pokud odrůdy chytře nakombinujete, můžete ostružiny sklízet od začátku prázdnin do pozdního podzimu.

Ostružiny

„Například odrůda Dirksen je kyselejší, hodně plodící a velikánská, potřebuje prostor. Pro menší zahrádky je vhodná odrůda Navaho, přezdívaná sloupový ostružiník. Nedosahuje takové velikosti, a jak název napovídá, dá se svázat do sloupu. Odrůda Oregon je zase krásná svými listy, které jsou takové vystříhané a velice zdobné. Ale plody jsou drobnější, i když lahodné a sladké. Častěji se u ní na výhonech objevují trny. Jako kdyby si vzpomněla na své předky, ze kterých byla vyšlechtěna, najednou hodí trnitou větev. Většina vyšlechtěných ostružin na trhu je přitom beztrnná, na rozdíl od ostružin rostoucích v lese,“ poznamenává odbornice.

Zpracování ostružin

Čerstvě natrhané ostružiny je nejlepší co nejdříve sníst anebo zpracovat, protože se rychle kazí. Výborné jsou do bublaniny, aby v ní neklesly ke dnu, před nasypáním na těsto je jemně obalte v hrubé mouce. „Můžeme z nich také uvařit marmeládu, džem, kompotovat je, zamrazit nebo udělat ostružinové víno a sirup,“ vyjmenovává pěstitelka Štěpánka Janoutová.

V ostružinách je velké množství vitaminu C, organických kyselin a flavonoidů, patří mezi silné antioxidanty. Obsahují také provitamin A, vitaminy B a K, hořčík, draslík, železo, vápník a další zdraví prospěšné látky.

Spustit audio