Kontrola kvality brambor

9. duben 2002
Dobrá rada

Brambory už dávno nepatří mezi nejlacinější potravinu a proto se na jejich kvalitu zaměřili inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni. Inspektoři kontrolovali jak prodej v supermarketech a hypermarketech, tak u malých prodejců. Brambory měly podle Magdalény Reschové různé vady.

Reschová: Hlízy poškozené, s mechanickými prasklinami, zasahujícími do hloubky více než pět milimetrů, šedé až černé skvrny v dužnině, klíčky větší než tři milimetry. Nevyhovělo 23 procent počtu kontrolovaných šarží.

Na to, že se jedná o brambory pozdní, konzumní, více než půl roku skladované, jsou výsledky přijatelné. Ještě k jejich nakupování. Měly by být označeny odrůdou, názvem skupiny pozdní konzumní brambory, u dovozových také zemí původu a varným typem, který nám napoví, k čemu je použít.

Reschová: Máme tři varné typy, které určují konzistenční vlastnosti. Typ A je pevná, lojovitá a určené na saláty a přílohy, B je polomoučnatá konzistence, polopevná, nerozvařivá, vhodné jako přílohové, C je konzistence moučnatá, trochu rozvařivá, vhodné do těst a kaší.

První ranné brambory musí být označeny názvem odrůdy, tvarem hlíz, barvou dužniny a u dovozových zemí původu. Stojí podobně jako ovoce z tropů, proto možná dáte přednost bramborám starým. Dovnitř nevidíte a až je budete vykrajovat a z části vyhazovat, neobejdete se třeba bez nadávky. Pokud máte pokladní lístek, měli by jste uspět při reklamaci.

Reschová: Odpad může být maximálně šest procent od zkontrolovaného množství.

Taková reklamace se u pětikilového balení přece jen vyplatí.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu