Kontroly testů nebo očkování proti koronaviru v restauracích začaly

Úbytek hostů až o 30 % očekávají někteří restauratéři v Plzni kvůli přísnějším kontrolám bezinfekčnosti. Doklad o očkování nebo testování musí vyžadovat po hostech ode dneška.

Dnes začala platit nová pravidla pro kontroly bezinfekčnosti v hospodách a restauracích. Jestli je host očkovaný nebo testovaný, budou muset sledovat sami provozovatelé podniků. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví kvůli sílící epidemii koronaviru. 

Někteří restauratéři se v souvislosti s opatřením obávají odlivu hostů. „Budeme to kontrolovat po usazení lidí ke stolu, nemáme na to vyčleněného žádného pracovníka, takže to jako servírky budeme dělat samy, což nás bude zdržovat od práce,“ myslí si provozní v restauraci na Koterovské návsi, paní Veronika. Počítá prý asi s 30% úbytkem hostů, ne každý se podle ní chce nechat naočkovat, nebo opakovaně testovat.

Zatímco jeden z hostů, pan Jiří, si myslí, že je opatření rozumné a sám s ním nemá problém, jiné hosty kontroly spíše odradí. „Já očkovaný nejsem, takže pro mě to bude výrazné omezení,“ uvedl Ivan.

Kdo se neprokáže, nebude obsloužen

Provozní v jedné z restaurací v centru Plzně Martin Bešta si myslí, že odliv hostů bude jen dočasný. „Postupně si na opatření zvyknou, nechají se naočkovat, nebo budou počítat s tím, že mají mít test,“ uvedl. To, jak moc kontroly ztíží práci zaměstnancům restaurace, podle něj záleží na ochotě hostů. „Pokud budou mít doklady připravené, tak nás to zdržovat nebude, pokud by se někdo nechtěl testem prokázat, tak ho bohužel obsloužit nesmíme,“ řekl s tím, že věří, že taková situace nenastane.

Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek nevidí v novém opatření velkou komplikaci. „To nařízení není nic nového, dělalo se to běžně ve fitness centrech nebo ubytovacích zařízeních a není to nic, na co by měla být vytvořena nějaká metodika. Zákazník přijde a provozovatel se rozhodne, kdy kontrolu provede, například při usazování hosta. Zákazník je pak sám odpovědný za to, že je doklad validní, že není například zfalšovaný nebo nepatří někomu jinému,“ vysvětlil.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio