Konvoj bude, bitva nikoli. Slavnosti svobody mění vojenští nadšenci

27. duben 2016

Konvoj vojenských historických vozidel letos po Klatovské třídě pojede. Pořádat ho nebude město, ale Klub 3. armády Plzeň. Zatímco magistrátem plánovaný vrchol oslav - vojenskou bitvu - hlavní organizátor zrušil.

Oblíbené defilé Convoy of Liberty se letos město rozhodlo společně s původně pořádajícími kluby vynechat. Akci má nahradit menší přehlídka s názvem Ride of Freedom. S tím se ale nechtělo smířit šest klubů z Plzně, Prahy, Klatov a Liberce, kteří chtějí za plného provozu do Klatovské třídy poslat 80 vozidel. „Klatovská třída má dva pruhy, takže to je celkem bez problémů. Pokud by to někdo narušoval, budeme tam mít kamery, aby se akce nedalo zneužít," říká František Polívka z Klubu 3. armády Plzeň.

Čtěte také

Magistrát města Plzně vojenským nadšencům bránit nebude. „Pokud se někdo rozhodne projet v jeepu či jinou vojenskou historickou technikou po Klatovské ulici nebo někde jinde ve městě, je to jeho věc. Město Plzeň není a nebude organizátorem této akce," uvedla na dotaz Českého rozhlasu mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Convoy of Liberty

Nenadálou změnu v programu si vyžádala také kritika a výhrůžky směřované pořadatelům válečné bitvy. Bojové ukázky měly vzdát hold všem, kteří se podíleli na osvobozování Československa. Hlavní pořadatel Michal Kindl velkolepou akci ale zrušil. Do bitvy totiž zařadil i krátkou část, kde vystupoval sovětský tank, což vzbudilo vlnu nevole.

„Bohužel od posledního zastupitelstva jsme neustále pod palbou kritiky, že by tady měli být ruští vojáci. Mnohokrát tady byli, každoročně kempují za Plazou. Pouze ten tank a techniku jsme měli převézt a udělat jakousi šou," říká primátor města Martin Zrzavecký z ČSSD s tím, že kritika se dostala až k americkým veteránům. „To rozhodlo o dohodě s Michalem Kindlem, že bitva nebude, a nás to opravdu mrzí," dodává Zrzavecký.

Ukázka válečné bitvy se měla odehrát 8. května na břehu řeky Radbuzy u Papírenské lávky. Příběh fiktivní bitvy měl připomenout setkání spojenců z obou front na demarkační linii, tedy té, co vedla za městem Rokycany. Řeka Radbuza měla demarkační linii symbolizovat a evokovat také slavné setkání sovětské a americké armády na Labi, k němuž došlo před 71 lety, tedy 25. dubna 1945.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio