Konzumací zelené kávy nadbytečná kila neshodíte, ale může vám v tom pomoci

Jestli potřebujete zhubnout do plavek, je nejvyšší čas se do toho pustit. Upravit jídelníček, rozpohybovat tělo. A k tomu podle fytoterapeutky Moniky Šedivcové můžete užívat zelenou kávu.

Zelená káva není jen pomocník při redukci váhy, pozitivně působí na celkový zdravotní stav. Obsahuje kyselinu chlorogenovou a polymerické fenoly, což jsou silné antioxidanty.

„Klinické studie potvrdily, že díky obsahu kyseliny chlorogenové má zelená káva příznivé účinky na hladinu krevního cukru. Zpomaluje vstřebávání glukózy do organismu, což vede k vyrovnané hladině cukru v krvi, proto budete mít menší chuť na sladké. Kyselina chlorogenová v zelené kávě přispívá také ke snížení ukládání tělesného tuku a kofein urychluje metabolismus, díky tomu tělo začne rychleji spotřebovávat tukové zásoby. Fenoly obsažené v kávě mají podle výzkumů vliv na krevní oběh, cévy, činnost srdce, správné trávení a detoxikaci těla,“ přibližuje účinky zelené kávy Monika Šedivcová.

Pití zelené kávy je prospěšné, kapsle jsou silnější

Pro vylepšení chuti se k zelené kávě přidávají např. cikorka, kardamom, skořice nebo vanilka. „Zelená káva, která se k nám dováží, je většinou zbavena kofeinu. Je tedy zdraví prospěšná jako nápoj pro udržení vnitřní rovnováhy v těle,“ říká fytoterapeutka.

Pro podporu hubnutí je ale podle ní lepší užívat koncentrovanou zelenou kávu v kapslích. „Tabletky můžeme kombinovat buď s konopnou vlákninou, nebo svízelem syřišťovým v tinktuře. Tyto kapky omezují chuť k jídlu, podporují metabolismus a proudění lymfy. Osvědčil se také odtučňovací čaj paní Boženy Kamenické. K zelené kávě je vhodné doplnit i chrom, stopový prvek, který podporuje normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi, růst svalové hmoty a přirozeně zamezuje jojo efektu. Kdo často pije zelenou kávu, měl by zároveň brát vitamín C,“ dodává Monika Šedivcová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio