Kopec Na Skalici zdobí Poustevna. Rotunda z 19. století má zdi z černého kamene

21. únor 2021

Máte rádi tajemná a záhadná místa? Za jedním se můžete vydat na kopec nedaleko města Nepomuk na Plzeňsku. Na skále prý v 10. století žil poustevník, který byl svědkem zázraku. V 19. století tu pak místní šlechtična nechala na jednom z ostrých skalních výstupků postavit kulatou kamennou rotundu zvanou Poustevna. Vydržela dodnes.

Originální stavba stojí na vyhlídce Na Skalici, kam vede červená turistická značka z nedaleké obce Prádlo. Vrchol kopce se nachází ve výšce 544 metrů nad mořem a z Prádla je to sem do prudkého kopce asi kilometr. Námaha ale stojí za to. Přivítá vás křivolaká buližníková skála posetá množstvím kapradin a mechů.

Do vyhlídky se musí po dřevěné lávce

Tajemnou atmosféru dokreslují mohutné buky a další stromy, které možná stovky let vedou boj s tvrdou horninou. To ale není hlavní lákadlo. Tím je kamenná rotunda, která vyrostla před více než sto lety, v 19. století. Nechala ji tu postavit místní šlechtična jako cíl a vyhlídkové místo pro vycházky.

Kamenná kulatá stavba má zdi z místního černého kamene a dřevěnou střechu. Vede k ní úzká lávka nad malou skalní průrvou. Lávka ovšem nemá žádné zábradlí, a tak vás před vstupem do Poustevny čeká mírný adrenalinový zážitek. Uvnitř rotundy jsou tři otevřená okna nabízející krásný výhled do kraje. Skrz stromy můžete zahlédnout i protější dominantní kopec – Zelenou Horu se zámkem.

A proč se místu říká Poustevna?

Údajně zde v 10. století žil poustevník. Nebydlel ovšem ve zmíněné stavbě, která se stala oblíbeným cílem výletníků až o devět století později, ale v malé jeskyňce ukryté ve skále pod ní. Podle Pavla Motejzíka, místního historika ze sdružení Pod Zelenou Horou, se u poustevníka zastavil i jeho současník – svatý Vojtěch.

Kraj v té době trápilo obrovské sucho, a tak Vojtěch požehnal českým zemím. Doposud suchý kopec naproti se také zazelenal, nese díky tomu název Zelená Hora. Zelený je dodnes i kopec, kde najdete vyhlídku Poustevnu.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.