Koronacirkus nebo kovidtyranie. Epidemie přinesla nová vtipná slova

17. únor 2021

“Pandemie covid-19 změnila náš svět”, uvádí na stránkách Akademického slovníku současné češtiny, v sekci covid-19, lexikografický tým Ústavu pro jazyk český. V této sekci slovníkáři zpracovali mimo abecední pořadí hesla se slovy, která souvisejí s aktuálním společenským děním.

Pandemie změnila náš svět a samozřejmě také náš jazyk. V první řadě tím, že se podstatně zvedla frekvence užití některých slov, třeba právě těch, která byla zařazena do kovidové sekce Akademického slovníku současné češtiny. Nikoho asi nepřekvapí, že tam nalezneme název onemocnění covid-19, dále slova jako dezinfekce, epidemiolog, jipka, karanténa, promořit apod., ale možná už byste úplně nečekali výrazy kašel nebo kapesník.

Akademický slovník současné češtiny není jen pro lingvisty

"Slovník je samozřejmě určený pro širokou veřejnost a z vlastní zkušenosti musím říct, že kolegové tam velmi vhodně vybrali výrazy, u kterých běžný uživatel může váhat nad jejich správnou podobou a užitím. Třeba samotný oficiální název onemocnění covid-19 nebo jeho neoficiální protějšek korona, který má ale širší význam i užití. Nebudu schválně prozrazovat jejich doporučené podoby. Zkuste si je sami napsat a pak konfrontovat se slovníkem," řekl Martin Prošek z Ústavu pro jazyk český. Totéž platí pro home office. U takové jipky jako hovorového označení jednotky intenzivní péče by zase uživatelé mohli váhat s její stylovou platností.

"Ještě bych určitě doporučil databázi Neomat, kam se zase zaznamenávají zcela nová slova, a i tam kolegové vytvořili speciální „kovidové tlačítko“. Po kliknutí vám vyhledá velké množství výrazů, které s kovidem tematicky souvisejí. Všechny jsou neotřelé a některé jsou dokonce vtipné, třeba koronacirkus, kovidtyranie, deprimulovaný apod.," dodal Martin Prošek.

autoři: Martin Prošek , Stanislav Jurík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.