Koronavirus přerušil přípravu stavby vodovodu v Malesicích

26. říjen 2020 07:00

Vedení obce Malesice usiluje o stavbu veřejného vodovodu a kanalizace už 18 let. Město Plzeň se zahájením stavby ve svém obvodu ale příští rok kvůli nejistým příjmům v době pandemie koronaviru nepočítá.

Lidé z Malesic zůstávají již řadu let závislí na vodě ze studní, kde je hladina vody hlavně v době sucha nestabilní. „V současné době je vody dostatek. Nikdy však nevíme, kdy přijde ten den a voda dojde,“ konstatoval pan Libor, který v jedné části Malesic žije již 14 let. Jako závažnější vnímají obyvatelé části Plzně absenci kanalizace.

Na malesickém obecním úřadě se nevyskytuje pitná voda, jen voda užitková. Jako většina domácností v Malesicích má obecní úřad žumpu, ta se však nachází v těsné blízkosti studny. Obec usiluje o vodovod s kanalizací už 18 let, od doby, co je součástí města Plzně. „Asi to byl jeden z důvodů, proč se Malesice k Plzni připojovaly. Tehdy ta deklarace byla, že město dorovná životní podmínky u nás na úroveň ostatních obvodů. Celou dobu se mluví o vodě a o kanálu,“ doplnil nezávislý starosta Malesic Aleš Tolar.

Pro první etapu odkanalizování Malesic je již připravena prováděcí dokumentace a platné stavební povolení. Město ale kvůli koronavirové pandemie přišlo o část daňových příjmů a žádné velké investice zatím neplánuje. Město by do kanalizace muselo investovat kolem 100 milionů korun, což si nyní nemůže dovolit.

Malesice žádají zařazení výstavby kanalizace do rozpočtu na následující rok

Plzeň na petici občanů Malesic odpověděla, že jejich přání zbudovat kanalizaci v následujících 2 letech vyhověno nebude. „Jako zastupitelé jsme přijali usnesení, kde znovu žádáme město Plzeň o přehodnocení tohoto stanoviska a zařazení malesické kanalizace do rozpočtu na rok 2021,“ oznámil starosta Malesic Aleš Tolar.

Podle vedení města Plzně se bude projekt dál připravovat. „Čeká nás ještě doprojektování druhé fáze kanalizace a ve velmi pokročilém stádiu máme už první etapu vodovodu pro Malesice, zbývá nám ještě projekt na druhou část,“ vysvětlil technický náměstek plzeňského primátora, Pavel Šindelář.

Čekat se bude na to, v jakém stavu bude rozpočet na rok 2021 a 2022. Celkové investice do vodovodu a kanalizace by vyšly na 300 milionů korun. „Jsou to obrovské finanční prostředky, které nebude jednoduché najít,“ uzavřel náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio