Korzety, podprsenky i mokré „dědkovské“ podvlíkačky. Do Plzně míří bigbíťák, kterému u nohou končí leccos

5. duben 2015

„Hergot, to už musíme asi vypadat hodně staře,“ řekl si s úsměvem Karel Kahovec, když ho organizátoři přizvali na turné legend české populární hudby. Sólistům, kteří se 7. dubna v rámci Evergreen Tour objeví i v Plzni, je v současné době dohromady 530 let. V hale TJ Lokomotiva zazpívají hlavně hity ze 60. let. Zazní tedy i Kahovcova „Paní v černém“ nebo „Svou lásku jsem rozdal“.

V šatníku spodní prádlo jako trofej

Karlu Kahovcovi jako každé správné hvězdě bigbítu už na pódiu od fanynek přistálo kdeco. „Holky po nás házely podprsenky. Mám jich plnou tašku, také jsou tam korzety a kalhotky,“ chlubí se pobaveně svou jedinečnou sbírkou, „v šatníku to mám jako trofej. Možná to jednou někomu věnuju. Uvidíme.“ Ve Sloupu v Čechách po něm malá holčička hodila troje kalhotky, následoval ji děda. „Najednou lup, a přilétly ke mně mokré trencle, takové ty staré dědkovské. Patrně je někde vypral v louži,“ usmívá se Kahovec, ke kterému se starší fanoušek prý stále hrdě hlásí, stejně tak i ke svému někdejšímu hodu.

U zrodu myšlenky byli Gott a Vinnetou

Nápad na společné turné legend se zrodil v hlavě Jaroslava Topercera, který řadu let pracoval v agentuře GOJA. „Při zhlédnutí koncertu Karla Gotta a jeho hostů v mnichovské aréně jsem došel k názoru, že taková akce je přesně tím, co tady chybí. Plejáda hostů, jeden moderátor,“ vybavuje si Topercer a poznamenává, že jedním z vystupujících byl tehdy Pierre Brice - Vinnetou z filmových mayovek. Od roku 2006 myšlenka zrála, loni v dubnu Topercer s dramaturgem Radanem Dolejšem začal obvolávat interprety, letos na konci března koncertní šnůra oficiálně začala.

Před půlstoletím Armstronga vítala, dodnes ho zpívá

Do Plzně se s dalšími legendami chystá i Eva Pilarová. Už jako malá holka napodobovala chraplavý hlas Louise Armstronga, za což si vysloužila vůbec první ohodnocení svého pěveckého výkonu. „Kdo to tady řve jako kráva?“ prohlásil profesor vcházející do třídy zrovna v době, kdy si notovala „Mackieho Messera“. V roce 1963 pak byla jednou z těch, kteří slavného Američana oficiálně vítali v Československu. „To se tehdy řešilo, kdo ho bude vítat. A Jiří Šlitr velmi rozumně pravil: „Aby se nám subrety neservaly,“ čímž myslel Naďu Urbánkovou a mě, takže jsme ho vítaly obě dvě,“ pamatuje si Pilarová. „Já měla tu drzost, že jsem mu zazpívala, on byl tak laskav, že mi zatleskal, a dostala jsem od něj fotografii, na které je napsáno To Eva Pilarová – a big singer,“ vybavuje si setkání s Armstrongem, jehož repertoár v Plzni také předvede.

Čtěte také

Na Evergreen Tour kromě Pilarové a Kahovce vyjeli i Yvetta Simonová, Josef Zíma, Karel Štědrý, Viktor Sodoma a Pavlína Filipovská, která se ujala také role moderátorky. Na pódiu se společně s nimi objeví i kapely Patrola Šlapeto, Rangers Band a Evergreen Band.

Mediálním partnerem koncertu, který v hale TJ Lokomotiva v Plzni začíná 7. dubna v 18 hodin, je Český rozhlas Plzeň.

Evergreen Tour 2015
Spustit audio