Kostel svaté Anny v Božím Daru se pyšní nejen unikátním stropem

1. únor 2023
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nám představil barokní klenbu neboli českou placku v kostele svaté Anny v Božím Daru na Karlovarsku.  

Největší stavební dominantou krušnohorského Božího Daru je barokní kostel svaté Anny. Do dnešní podoby ho v roce 1771 přestavěl pražský architekt Philip Heger. Po kompletní a náročné opravě je zrestaurovaný kostel opět možné navštívit a obdivovat třeba unikátní strop známý také jako českou placku.

V roce 1593 byl na místě starého chátrajícího dřevěného kostela postaven kostel nový a v roce 1605–1607 mu přibyla ještě věž. Roku 1771 byl ale zbořen a podle luteránského vzoru postaven nový barokní kostel ve farní zahradě.

400 let starý Kostel Svaté Anny patří mezi nejkrásnější pozdně barokní stavby v Čechách. Unikátní je především svým stropem takzvanou českou plackou. Jde o speciální dřevěné bednění, na němž je upevněn rákos. Na tomto podkladě jsou vymalovány překrásné fresky.

Za zmínku stojí cínová křtitelnice, která je umístěna v objektu kostela. Tuto křtitelnici spolu se zvonem zhotovil roku 1612 jáchymovský kovář a zvonař Hans Wildt st.

Po válce a odsunu Němců zanikla místní farnost a kostel Sv. Anny se přestal používat. Díky drsnému horskému klimatu kostel rychle chátral. Koncem 60. let musel být kostel úředně uzavřen kvůli propadající se střeše.

Své obnovy se dočkal kostel sv. Anny za velké obětavosti místních

Díky mnohým sbírkám a darům mohl být kostel svépomocí opraven. Slavnostní znovuotevření se konalo v roce 1990, kdy byl kostel znovu vysvěcen za účasti nejvyšších církevních představitelů. Slavnost byla stanovena na den třístého výročí první historické písemné zmínky o tomto chrámu.

Na jaře roku 2019 začala rekonstrukce, kdy kostel prošel opravou od základů až po střechu. Krovy byly napadené dřevomorkou, kamenná podlaha zase propouštěla vlhkost. Při opravě se tak podlaha celá odstranila a pod ni se umístilo podloží s podlahovým topením, které získává teplo z tepelného čerpadla. Od července 2021 znovu otevřený veřejnosti.  

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio